Skærtorsdag

Vi skal vist kigge langt efter solen i dag. Det er gråt og småvådt udenfor. Hundene og jeg nåede dog en tidlig morgentur i skoven inden regnen begyndte at falde.

Det passer mig glimrende, at det er inde-vejr for i morgen samles familien til fødselsdag, og jeg har lidt forberedelse, der skal klares inden. Jeg lægger hus til – det er nemmest sådan – men traktementet kommer fødselsdagsbarnet selv med denne gang. Det må betyde, at hun er blevet rigtig voksen.

Mens jeg stryger dug og støvsuger har jeg ‘Papirarmbåndet‘, en roman af Rachael English i ørene. Jeg har kun hørt knap en time, så jeg kan endnu ikke sige så meget om den.

Jeg har netop færdiglæst Ulrik Langens moppedreng af en bog om Christian den 7., ‘Den afmægtige’. Som tidligere nævnt er jeg fascineret af trekantsdramaet Kongen, Caroline Mathilde og livlægen Struensee, men det bliver kun let berørt i denne bog.

Det er en særdelses velfortalt biografi om den konge, der fremstilles som rablende gal i filmen ‘En kongelig affære‘. Efter at have læst ‘Den afmægtige’ forstår jeg hvorfor Christian den 7. endte, som han gjorde. En barndom præget af misrøgt fra de omsorgspersoner, der havde ansvaret for hans opvækst kan ikke andet end have påvirket ham negativt.

Opdragelse og undervisning var lagt i hænderne på Grev Ditlev Reventlow, hvis pædagogiske metoder bestod af moraliseren, skænd og prygl. Angst og ensomhed blev et grundvilkår i Christian 7.s liv og læg dertil en mangel på forståelse for denne meget følsomme og intelligente dreng, så er det ikke svært at finde koblingen til den psykisk ustabile voksne konge.

Sjovt er det, at navnene på de mennesker, der gjorde tjeneste hos hoffet fortsat er navne, man hører i forbindelse med de kongelige… f.eks. Moltke og Reventlow.

Tilgengæld er livet ved hoffet blevet temmelig meget mere kedeligt… ikke så mange skandaler med begær og hor 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *