Dronningeriget

Jeg er gået i et royalt mode og er dykket ned i både aktuelle og historiske fortællinger.

I Undervejs, som er Dronning Margrethes erindringer fra hun blev født i 1940 til hun i 1972 overtog tronen fra sin far, er forfatteren er trådt i baggrunden, og har formået at forvandle mange mange timers samtale til en lang romanfortælling. Det er Dronningens ord og det føles som er det hende selv, der fortæller om den lille pige på Amalienborg, den unge og nysgerrige prinsesse, tronfølgeren, og den nye monark.

Tidligere bøger jeg har læst om Dronningen har ikke været andet end endeløse opremsninger og citater fra andre bøger. Undervejs er en helt anderledes personlig beretning, en voksen kvindes ærlige og bramfrie fortælling om barndom og ungdom.

Absolut anbefalelsesværdig!


Sideløbende lytter jeg til podcasten Dronningeriget på DR.

Hvis man tror Danmarkshistorien tilhører mændende må man tro om. Der har været masser af fantastiske kvinder, der har været tæt på den royale magt gennem tiden. Dem møder du her. Værter på podcasten er Cecilie Nielsen og Emma Paaske som begge er historikere (lidt meget tøse-fnisen, men kan man se bort fra det, er det ret underholdende).

I Podcasten henvises til både youtube videoer fra Rigsarkivet og til DR programmer som jeg ser når de nævnes.

Særligt fascineret er jeg af trekantsdramaet Struensee, Caroline Mathilde og Christian den 7. Heldigvis er der en del materiale at kaste sig over, som fortæller om denne både lidenskabelige og triste affære, der ender med at Struensee bliver halshugget, parteret og ligdelene stillet til offentlig skue.

Kærlighed, begær og hor har i høj grad været en del af Danmarkshistorien, men sørme også en brutalitet, der viser, at vi har 1000 års historie som barbarer bag os.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *