Sønderjysk brødtort
Bunde
150 g revet sønderjysk rugbrød af god kvalitet
7 æg
300 g sukker
1 spsk. hvedemel
saft og skal af en citron
100 g mandler
en stang vanilje
Fyld
1/2 l piskefløde
solbærsyltetøj, ca. 300 gram
50 g nødder
50 g mørk chokolade (gem lidt nødder og chokolade til pynt)
Bunde: Riv rugbrødet på den fine side af rivejernet. Hak mandlerne ret fint, men ikke til mel. Riv citronskallen, og pres saften af den.
Pisk æggeblommer og sukker til æggesnaps. Pisk hviderne stive.
Rør forsigtigt mel, hakkede mandler, revet rugbrød, kornene fra vanillestangen, citronsaft – og skal i æggesnapsen. Vend til sidst hviderne i.
Hæld dejen i en springform beklædt med bagepapir. Bag den 45 minutter – en time på nederste rille ved 175 grader. Hold øje med bunden, da den nemt bliver sort på overfalden. Læg eventuelt et stykke bagepapir over under den sidste del af bagningen.
Fyld og sammenlægning: Afkøl bundene. Pisk fløden, bland den med hakkede nødder og chokolade, og fordel flødeskummet på den første bund. Læg solbærsyltetøj på anden bund, og dekorer med flødeskum og hakket chokolade og nødder på toppen.
Opskrift: Inger Caspersen (bunde) og Vibe Kathrine Fangel-Hansen (fyld)