Seksten

Ingeborg Anna Dorthea Sørensen og Frederich Christian Leismann – mine tipoldeforældre – blev i årene 1885 – 1909 forældre til seksten børn.

MINDST.

Dengang var spædbørnsdødeligheden høj og jeg tænker, at der har også været et par fødsler i de år, hvor der er ‘langt’ mellem børnene.

Og ikke nok med, at der var mange børn – de havde også 2, 3 eller 4 navne. Det var før ‘Hvad skal barnet hedde’ – og må dæleme havde været noget af en opgave. Mange af navnene, befinder sig blandt de 50 mest brugte navne i 2020.

 1. Fritze Maren Caroline – 1885
 2. Jens Anders Andreas – 1886
 3. Johannes Christian – 1887
 4. Jacob Peter Frederik – 1889
 5. Maren Undine Jensine – 1891
 6. Emanuel Frederik Christian – 1892
 7. Lydia Ingeborg Elisabeth – 1895
 8. Mikael Julius Emil – 1896
 9. Agnete Kristine Viktoria – 1897
 10. Niels Christian Peter – 1898
 11. Julie Laura Rasmine Kristine – 1900
 12. Otto Eli Plesner – 1901
 13. Kristian Gregers Gram – 1902
 14. Gjertrud Klara Marie – 1904
 15. Viktor Johannes – 1906
 16. Knud Valdemar – 1909

Alle med efternavnet Leismann

Deres datter Maren Undine Jensine fik 9 børn – og det er her min del af familiekrøniken udspringer.

Maren Undine Jensine AKA Bebe

På billedet, som er fra 1939 er hun kun 48 år, men ligner en gammel bedstemor med ål i strømperne og hårnet.

3 Comments

 • Mette L

  Det er lidt sjovt, at livet var så meget anderledes dengang. Min farmors slægt er en tro kopi af det, du beskriver, hvor jeg mener, de plejede at sige, at hun var ud af en søskendeflok på 14. Men det var de 14, der nåede konfirmationsalderen, så dem, der døde før, de tæller ikke på samme måde. Og de fleste boede i Salling-området, dvs. relativt tæt på hinanden. Min far kom ud og tjene som 14-årig hos den moster, som var min farmors tætteste søster. Så var det jo stadig væk hjemmefra, men ikke helt så slemt, som hvis det var hos en fremmed.
  Og det er lidt underligt at sidde her og være ældre end den kære Maren med hårnet og ål i strømperne, og så samtidig føle sig mindst en generation yngre, ift. hvordan hun ser ud 🙂

  • Mette

   Jeg tænkte nøjagtig det samme. Vi er blevet ‘yngre’, sundere og er ikke slidt af de mange børnefødsler. Tænkt at være gravid stort set hele tiden i en årrække – for Ingeborg Anna Dorthea Sørensen vedkommenede i 24 år… jeg tror også, at jeg ville have ål i strømperne 🙂

   • Mette L

    Haha, ja… Min farmor kørte lidt den samme stil, dog kun 6 børn (min far har 5 søstre). Og min far siger, at han ikke lagde mærke til, at min farmor var gravid. De var bare klar over, at når de blev sendt ‘op til moster’, så var der en lille ny i vuggen, når de kom hjem igen. Og så fortsatte hverdagen bare der fra.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *