Biokemisk underlig

Jeg er underlig på rigtig mange punkter og nu kan jeg tilføje biokemisk underlig på visitkoret (:

Ved mistanke om blodpropper i ben og lunger tages en blodprøve, der hedder D-dimer. Den tages i håndleddets store vene. Så vidt jeg har forstået, kan man i denne blodprøve se, om der har været en sammen filtning (jeg kan ikke finde på et bedre ord) af blodets fibre, som kan ende i en blodprop.

Sådan en blodprøve tog de, som noget af det første i onsdags og den var helt normal. Her ville man nok almindeligvis have sendt mig hjem.

Men normal var værdien også i 2008, hvor der ingen tvivl herskede om, at den var rivende gal med mig. Dengang havde jeg i øvrigt heller ingen hævelse af benet, ingen misfarvning eller varme, som ellers ofte ses ved dyb venetrombose.

Meget atypisk på alle måder… og det resulterer nu i en genoptagelse af de kontroller, jeg ellers havde sluppet.

Og så gider vi forresten ikke høre mere om det!!!

2 Comments

 • Laura

  Normal D-dimer kan aldrig bruges til at udelukke blodprop. Forhøjet værdi kan understøtte et diagnoseforslag, men hvis der er klinisk mistanke skal patienten undersøges nærmere, uanset D-dimerens størrelse. Det håber jeg alle mine yngre-læge-kolleger ved. I hvert fald dem som har haft den tvivlsomme fornøjelse at have mig som bagvagt. Det er nemlig en af mine kæpheste!

  Undskyld. Jeg kunne ikke lade være.

  • Mette

   Det gjorde de så også… sendte mig videre til yderligere undersøgelse og scanning af både ben og lunger 🙂

   Jeg synes i det hele taget, at det var et fint forløb og jeg fik fjernet den angst for en gentagelse af 2008, som jeg gik rundt med.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *