Kender du…

Det Jiddische Politiforbund skrevet af Michael Chabon?

Jeg har lige bestilt den hos saxo.com. Jeg trængte til at prøve noget andet end de skandinaviske bøger/krimier og havde set rosende omtale af netop Michael Chabon, som har vundet Pullizer prisen for romanen Den utrolige historie om Kavalier & Clay.

Det Jiddische Politiforbund anbefales varmt, her i en omtale fra Gyldendal.dk

Michael Chabon, manden bag den Pulitzerpris-vindende Den utrolige historie om Kavalier og Clay, er tilbage med endnu et mesterværk, den kontrafaktiske Det jiddische politiforbund

Præmissen er som følgende: I 60 år har de jødiske flygtninge efter Anden Verdenskrig og deres efterkommere beboet den jiddische stat Sitka i Alaska. Nu skal staten afvikles, men vores hovedperson, kriminalbetjent Meyer Landsman, har andre problemer at slås med. Hans ægteskab er forlist, hans karriere er i ruiner, og han er tilmed blevet vækket midt om natten, fordi en skakspillende narkoman er fundet myrdet på hans hotel. Med hjælp fra Benko, hans fætter og makker, og trods håndfast modstand fra hans chef og eks-kone, Bina, sætter Landsman sig for at opklare mordet.

Det kan lyde som begyndelsen på en traditionel krimi, men der er sandt at sige tale om noget helt andet, nemlig om en fuldstændig overlegen forfatters nedbrydning af grænser og traditionelle fortælleformer. Dog hele vejen igennem holdt i en sitrende noir farveskala – komplet med jiddische gangstere og andre ualmindeligt farverige personager – men altså fortalt med alle Michael Chabons gudsbenåede fortælletricks, sprolige driblerier og eventyrlige leg med konventioner og plot.

Indtil den ankommer hedder natbordets indhold “Vejen” (Cormac McCarthy). Også en roman meget meget langt fra den litteratur, der sædvanligvis ligger der. Og i øvrigt også en Pullizer pris vinder.

Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige… Vejen er et apokalyptisk scenarium… det er en gold, truende og trøstesløs verden, der bliver skildret. Men alligevel også intens og fængslende læsning om denne navnløse far og hans 10 årige søn, deres intense og stærke indbyrdes forhold, faderens forsøg på at give sønnen bare en smule håb om en fremtid. I en verden helt uden håb. I en verden helt uden fremtid. Jeg er fanget af sproget, stemningen og …

Bogen er filmatisret med Viggo Mortensen i hovedrollen. Den har jeg endnu til gode, men den har fået fantastiske anmeldelser for det samme, som fænger i bogen, nemlig forholdet mellem far og søn. Den vil jeg glæde mig til. Men først vil jeg glæde mig over, stadig at have en god bid af bogen tilbage. Og en weekend forude med tid til at læse 🙂

8 Comments

 • Laura

  Hej Mette
  Jeg læser ofte og med stor fornøjelse med på din blog. Tak for den.
  Hvis det skulle ske at “Det Jiddische Politiforbund” ikke falder i din smag, så gør alligevel dig selv den tjeneste at give Chabon endnu en chance og læs Kavalier & Clay. Den er en stor, stor læseoplevelse … synes jeg.
  Laura

  • Mette

   Hej Laura og velkommen til 🙂

   Nu ærger der mig så lidt, at jeg alligevel ikke købte Kavalier og Clay også – jeg overvejede da den var billig hos Saxo. Men falder Chabon i smag må den med i indkøbskurven næste gang.

 • susan

  Jeg købte “Vejen” i sidste uge på vej hjem fra arbejde. Kl 00.30 blev sidste side læst.
  Det er længe siden at en bog har påvirket mig så længe efter .
  Den kan kun anbefales.

  Venlig hilsen Susan

 • Monica

  det er det ALLER bedste i hele verden at have masser af tid til bare at læse… rigtig god weekend til dig – vel fortjent efter sådan en lang arbejdsdag som idag !

 • Helle

  Jeg kender den ikke. Men jeg har lige lånt “Vejen” på biblioteket, efter at jeg så den her på din blog. Glæder mig til at komme i gang med den.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *