Kontraster

I januar blev 17 årige Kim sat bag træmmer i Vestre Fængsel, fordi der ikke var plads på en sikret institution for kriminelle børn. Der er tale om systematisk anbringelser af børn i voksenfængsler i strid med de europæiske regler.

– siger John Hatting, formand for kriminalforsorgsforeningen i dag på forsiden af “24 timer”

Det står i skærende kontrast til forholdene i USA, som blev oprullet i den helt fantastiske dokumentar, jeg så på DR2 i aftes: “Mord en søndag morgen”.

En helt tilfældig 15 årig sort knægt bliver samlet op af politiet og anklaget for mordet på en ældre kvindelig turist efter ekstremt lemfældigt politiarbejde.  Havde han ikke få beskikket den kæderygende, pågående og eminent dygtige advokat McGuinness var den her 15 årige knægt uden tvivl røget bag tremmer i et voksent fængsel resten af sit liv… her gælder ingen europæiske regler.

I maj 2000 bliver den 65-årige Mary Ann Stephens fra Georgia, skudt og dræbt af en sort mand i Jacksonville i Florida.

For at forhindre mordet i at skræmme turisterne, er politiet ivrige efter at finde den skyldige hurtigt og samler derfor den første den bedste sorte mand op som mistænkt.

Den 15-årige Brendon Butler er en usikker gymnasieelev, og da han både bliver udpeget af den sørgende enkemand og udsættes for et voldsomt forhør, tilstår han.

Butlers skarpe beskikkede forsvarer, Pat McGuinness, mener, at anklagerens sag stinker og skaber et forsvar for Butler, der vil gå over i retshistorien.

Instruktøren Jean-Xavier de Lestrade var i Jacksonville, da sagen mod Butler brød løs og fik et persongalleri forærende, der var en John Grisham-roman værdig i den  dygtige MaGuinness, den sky skoledreng og politimanden, der er ligeglad med retfærdigheden og bare vil have sagen afsluttet.

Ikke uden grund fik instruktøren Jean-Xavier de Lestrade i 2001 en Oscar for bedste dokumentar film.

PS: 4 måneder senere finder man den rigtige gerningsmand! 😕

2 Comments

 • Mette

  Der har været flere meget seværdige dokumentar programmer på DR2 tirsdag aften… desværre ser det ikke ud til de genudsendes.

  Jeg ved ikke, om jeg tror på straf af børn – eller af voksne for den sags skyld. Systemet i netop USA viser jo med al tydelighed at hårde straffe ikke virker afskrækkende. Men for retsbevisthedens skyld skal der straffes… selvfølgelig skal der det!

  Jeg hørte at man i radioen diskuterede, hvorvidt den “kriminelle lavalder” skal helt væk! Dvs. at alle børn dermed kan straffes. Men det er så en helt anden historie/diskussion…

 • Deborah

  Jeg bliver helt rystet, når jeg hører den slags. Jeg troede, at den slags skete tilbage i 50’erne og 60’ernee, men sgu ikke i 2000!!! Det burde jo være helt standard, at man laver et ordentligt stykke arbejde og ikke bare tager den første og bedste, og så iøvrigt HAR beviser ligemeget hvad, og bruger redskaberne der er til rådighed. Men sådan er det så ikke.

  Helt bortset fra, at 15-årige altså ikke er, hvad de har været, hvilket vi også kan se her. Jeg mener så ikke, at de nødvendigvis tager skade af at komme i fængsel og slet ikke i DK. I USA er det en helt anden historie, Men skal de alligevel være buret inde resten af deres tid, kan stedet nok være hip som hap. Og derovre er det jo vitterligt livstid. Æger mig jeg ikke så dokumentaren.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *