Historien om et navn

Jeg faldt over en artikel på Danmarks Statistik, som jeg har tilladt mig at låne nogle afsnit fra.

Mette er i første omgang dannet som en nedertysk kortform af Mechtild som kommer fra oldtysk og er sammensat af navneelementer der betyder ‘magt, styrke’ og ‘kamp’. I vore dage har Mechtild udviklet sig til Mathilde, men kortformen Mette har været brugt som pigenavn i Danmark siden middelalderen. I den sene del af middelalderen – i løbet af 1400-tallet – har navnet Margrethe (dannet til det græske ord margaron ‘perle’) også givet anledning til en hjemlig dannelse af kortformen Mette, og således har navnet altså to mulige oprindelser.

Mette blev efter middelalderen et af de mest udbredte pigenavne i Danmark. I en undersøgelse af første fornavn hos alle indbyggere i Danmark i folketællingen fra 1801 var Mette det sjettehyppigste pigefornavn, og ca. 5 % af alle piger og kvinder i Danmark på den tid hed Mette.

Navnets store popularitet i 1900-tallet giver fortsat den effekt at det er et af de allerhyppigste pigenavne i Danmark når man ser på landets samlede befolkning. Således var Mette ifølge Danmarks Statistik det tredjehyppigste pigenavn i Danmark den 1. januar 2019. Derved ser det ud som om navnet er mere udbredt i dag end det var i 1801, men det er nu ikke tilfældet. I 1801 hed langt flere de samme navne: De 10 hyppigste pigenavne blev dengang båret af ca. 85 % af alle piger og kvinder i landet!


På min årgang var der ingen Metter, men 10-15 år senere skal jeg da love for at det tog fart, hvilket stemmer helt overens med, at der findes flest Metter i alderen 40-49 år.

Selvom der er 38.389, der hedder Mette er navnet nu helt ude med kun 3 piger, der blev døbt Mette i 2020.

Måske blev det bare for almindeligt, men vil du give dit barn et navn, der bliver helt unikt for hende i hendes årgang, så er det nu du skal slå til 🙂


De unge menneskers valg af navnet Solveig til deres første barn – mit første barnebarn – deler helt sikkert vandene.

Jeg synes, at det er det fineste navn – både til en lille pige og til en stærk kvinde.

Solveig er kendt endnu længere tilbage end Mette. Det har sin oprindelse i det ‘norrøne’ navn Sǫlveig og det vil sige, det er brugt så langt tilbage som i perioden ca. 800-1350. Det var dengang, der var vikinger til.

Sol menes at stamme fra ét af de norrøne ord:
“salr” – hus/hjem
“sól” – sol
“sólr” – sol-farvet

“Veig” er det oldnordiske ord for styrke, eller magt.

Et stærkt vikinge navn.

5 Comments

 • Mette L

  Jeg har egentligt altid undret mig over, at det er dem, der er yngre end mig, der er flest Mette’r. Jeg har altid været steder, hvor der har været mindst en anden Mette. I børnehaven (den ved Hans Egedes Kirke) var vi to, Mette Etben og Mette Tusindben, i alle klasser op gennem folkeskole og gym var der mindst en anden Mette. For år tilbage var min nærmeste kollega en Mette (hun er vicedirektør nu, nogen vil opad, vi andre bliver…), og til 5-timers online møde i dag var vi tre Mette’r. Så ja, vi er mange 🙂
  Til gengæld kender jeg kun en Solveig. Hun er datter af min kusine, som er halvt dansk, halvt tysk, og gift med en schweizer. Den mest fantastiske og søde lille 10-årige, der var meget interesseret i at lære dansk, da de var her i sommers, men som ikke rigtigt turde bruge det, hun havde lært, så hun var lettet over, at jeg forstod tysk, så hun kunne spørge efter et glas.

  • Mette

   Da jeg var 6 år flyttede vi ind i et helt nybygget kvarter. Jeg fik hurtigt to nye legekammerater – et søskende par, den ene et par år ældre den anden et par år yngre. Jeg kan stadig huske, at de begge de første mange dage skulle have gentaget, hvad det nu var jeg hed. De havde aldrig hørt mit navn før og jeg var da også den eneste Mette i kvarteret og på en stor folkesskole 🙂

   Der bliver færre af os. På et år er antallet af Metter faldet med 135.

   Min fars søster hed Solveig, men det vidste Nanna ikke, da hun hele sit liv blev kaldt Susse.

   • Mette L

    Jeg elsker den slags små sløjfer inden for familier. Min fars oldemor (dvs. min farfars farmor) hed Mette. Men det vidste min far ikke, for hun gik jo kun under navnet Bedste, så min farfar blev vildt rørt, da han sad i kirken til min barnedåb og fandt ud af, hvad jeg skulle hedde 🙂

   • Annemette

    Jeg hedder Annemette – lige ud i et, uden mellemrum, uden bindestreg og uden stort M.
    Sådan bestemte min far at jeg skulle hedde 😊 fordi at hans morfar elskede det navn og min far er opvokset hos mine oldeforældre.

    Vores datter hedder Boline – et sjældent navn som mange studser over og hun kommer derfor oftest til at blive kaldt Oline…
    Hendes navn bestemte min mand 😊 opkaldt efter en lokal bæverding… jeg ville have hun skulle have heddet Oline efter en tipoldemor på min side

    • Mette

     Det er altså noget af en historie at være opkaldt efter et værtshus. Jeg havde en skolekammerat hvis far hed Hango (el. Hanggo) og skulle angiveligt være opkaldt efter en gammel hankat i familien. Der er i øvrigt 38 der hedder Boline.

     Da jeg var barn var Mette ikke ret brugt og jeg blev ofter spurgt om jeg hed Annemette 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *