4 år med tab af almen tillid

I et indlæg tilbage i 2015 fortalte jeg om min moster, som havde et forhold til nazisten og biografdirektøren i Frederikshavn, Hakon Jarle.

Min moster i Hakon Jarles bil som den tyskervenlige biografdirektør kunne holde kørende hele krigen trods benzinrationering.

På det tidspunkt vidste jeg ikke hvad der var sket med Hakon Jarle efter hans arrestation, men det gør jeg nu.

I det hele taget har avisarkiverne været særdeles gavmilde med artikler om både Hakon jarle, men også om nogle af min mosters brødre, mine onkler. Og det er ikke kun for det gode. Mere om det senere 🙂

De to artikler herunder er fra henholdsvis 1945 og 1950 og fortæller blandt andet, at Jarle blev idømt 4 års fængsel med tab af almen tillid i 5 år.

Tab af almen tillid – hvad har det mon dækket over?

Min moster blev på et tidspunkt i deres forhold installeret i en lejlighed på Vesterbro i Aalborg. Jeg forestiller mig, at det har været mere bekvemt for ham at aflægge hende et besøg i en lidt større by og uden det betød at familien måtte sendes til Norge.

Blandt mine mosters billeder fandt jeg et taget fra lejligheden og hen mod Limfjordsbroen. Præcis hvornår det er taget ved jeg ikke, men jeg ved, at tyskerne som noget af det første besatte Limfjordsbroen og her ser passagen ud til at være fri, så det er nok fra efter 45.

Min Moster var en skøn og skør dame med – hvad jeg har kunnet stykke sammen af historierne om hende – en rigtig dårlig dømmekraft når det gjaldt hendes valg af mænd. (er det mon arveligt?)

Hun er født i 1919 og ud fra hendes alder under krigen vil jeg tro, at Jarle har været et af de første dårlige valg hun har truffet – i hvert fald set med mor Marens øjne!

Jeg tegnede en måneds abonnement til Nordjyske fordi der var en artikel om en af Hals’ rigmænd jeg gerne ville læse og det giver så samtidig adgang til arkiverne for 9 nordjyske aviser udgivet tilbage fra 1800 tallet.

Det har jeg fået meget sjov og ny information ud af.

2 Comments

 • Anne

  Spændende læsning – jeg er lidt ked af at jeg først nu begynder at interessere mig for slægten bagud, jeg er 52 men mistede begge mine forældre for 21 år siden, der er mange emner jeg gerne, nu, ville vide mere om. Jeg forsøger, men også med indstillingen at sådan er det.
  Blev nysgerrig på den med tabet, du kan finde en forklaring her https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/retsopgoerets-love-straffelovstillaegget-1945-til-1946/

  • Mette

   Tusind tak for det Anne – så giver det hele mening. Han er blevet hårdt ramt for han var jo netop biografdirektør og dermed er straffen jo næsten på 9 år, hvor han de sidste 5 har måttet lave noget helt andet.

   Begge mine forældre er også væk så mange af de spørgsmål jeg sidder med i dag kan jeg ikke få svar på. Nu har jeg så fået kontakt til min mors kusine og hun har været en kilde til helt nye oplysninger.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *