Rødkløver og livet efter overgangsalderen

Da jeg var på sygehuset i går til mammografi blev jeg samtidigt spurgt om jeg kunne tænke mig at være forsøgsperson i et forskningsprojekt med rødkløver.

Menneskets krop indeholder talrige bakterier (mikrobiota), som er involveret i flere af kroppens funktioner. Man har igennem mange år ment, at urinen var steril, altså uden vækst af bakterier, vira og svampe. I de seneste år har man dog opdaget at urinen naturligt indeholder bakterier, som muligvis er med til at bidrage til en sund og velfungerende blære.

Man har desuden opdaget, at det er forskelligt hvilke bakterier man har i blæren alt efter om man er i den fertile alder, eller har passeret overgangsalderen. Vi kender ikke årsagen til dette, men en hypotese er at hormonet østrogen har en betydning. Produktionen af østrogen falder når kvinder går i overgangsalderen, hvilket hos mange giver anledning til en række gener som fx hedeture, svedeture, tør skede, dårlig nattesøvn osv. I tillæg hertil oplever mange kvinder i og efter overgangsalderen at få problemer med blæren i form af urininkontinens og overaktiv blæresymptomer. Kvinderne oplever typisk ufrivillig vandladning, pludselig bydende vandladningstrang der ikke kan undertrykkes, hyppig vandladning, inkontinens og natlige toiletbesøg.  Årsagen til udvikling af urininkontinens og overaktiv blære er endnu ikke fuldstændig klarlagt. Behandling med østrogen kan hos nogle kvinder mindske generne forbundet med overgangsalderen. Desuden har lokal østrogenbehandling i skeden vist sig at bedre symptomer fra blæren. Derudover oplever nogle kvinder at planteøstrogener i rødkløver kan nedsætte symptomerne ved overgangsalderen, men man ved endnu ikke hvordan planteøstrogener påvirker blæren og om den, ligesom det kendes fra østrogen, har en positiv indvirkning på blæreproblemer. Endvidere kunne det tyde på, at rødkløver ligeledes kan have en gavnlig påvirkning af tarmfunktionen.

Formålet med projektet er derfor at undersøge, hvordan planteøstrogener påvirker bakterierne i blæren samt tarm og skede.

Det sagde jeg ja tak til, og har haft første indledende samtale. Næste gang foregår det på Sygehus Syd i Aalborg og selve undersøgelserne før og efter på Hjørring Sygehus.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *