Hals har sagt farvel til sin hval

12764699_10208655631210474_648612466496418240_o

Hvalgabet har siden 1868 været vartegnet for Hals. Kaptajn Christen Julius Klitgaard skænker de første hvalkæber, der bliver opstillet ved ejendommen på Torvet. “Kæbeben af en Boryhvalus Hval. Skudt i Ishavet 1868 af Kpt. C. Klitgaard” lyder teksten på skiltet. En Baryhvalus, er en blåhval, på cirka 30 meter og 90 ton. C. J. Klitgaard bosætter sig sammen med sin kone Sophie Amalie f. Larsen i Hals omkring 1865, her har hans bror Thomas Klitgaard etableret forretning. Brødrene er sønner af købmand Klitgaard fra Blokhus.

Kaptajn Klitgaard er meget glad for sin tid som hvalfanger, han skriver i sine erindringer: “Personligt dræbte jeg et stort antal hvaler, nogle af dem parterede vi selv. Kæbeknoglerne fra de største var over 6 meter høje. Det er dem, der nu står ved indgangen til vores tidligere hjem i Hals”. Klitgaard og hans kone har deres base i Hals frem til 1886. Kaptajn Klitgaard er for det meste på langfart, og ofte er Sophie Amalie med. Han har taget et jordemoderkursus for at kunne bistå ved børnenes fødsel, 5 af deres 12 børn er født på havet eller under fremmede himmelstrøg.

De originale hvalkæber står frem til 1953. På dette tidspunkt er de slidte og møre, og da en stor lastbil fra Kosangas påkører dem lørdag den 24. april, falder de sammen over lastbilens førerhus. En smed må tilkaldes, og han saver kæberne i stykker for at få bilen fri.

Gode råd er dyre, Hals har mistet et markant vartegn. Turistforeningen via formand Svend Kragelund melder sig som ejere af Hvalgabet og får udbetalt 500 kr. i erstatning af forsikringen. Pengene indsættes på lukket konto, men hvor køber man lige et par nye hvalkæber? Kragelund rejser til København for at tale med A.P. Møller, der henviser ham til skibsreder Thor Dahl i Sandefjord, en af Norges største hvalfangere. Kragelunds forhandlingsindsats munder ud i, at den danske vicekonsul i Sandefjord, Lars Christensen, forærer Hals et sæt nye hvalkæber, og Thor Dahls hvalkogerskib afleverer dem på kajen i Århus Havn den 27. april 1955.

Ovennævnte historie stammer fra Hals Museumsforening

Det er Lars Christensen’s hvalkæber, der i går blev pillet ned og Hals har igen mistet et markant vartegn.

c02dcb8e-77d3-4939-b948-31b691bfc8d4
Foto: Nordjyske

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *