Lyden af en sur gammel stodder

Ove-udklipOve er nioghalvtreds år gammel. Han kører Saab. Han er typen, der peger på folk, han ikke bryder sig om, lidt som var de indbrudstyve og Oves pegefinger en politilommelygte. Han står foran disken i en af den slags butikker, som folk med japanske biler begiver sig hen i for at købe hvide ledninger. Ove iagttager ekspedienten en rum tid, før han vifter ad ham med en mellemstor hvid æske.
“Jaså! Er det her sådan en af de dersens Ajpads?” forlanger Ove at få at vide.
Ekspedienten, en ung mand med et etcifret BMI, ser utilpas ud. Kæmper helt tydeligt imod trangen til prompte at tage æsken fra Ove.
“Ja, netop. En iPad.

Sådan indledes historien om Ove.

Jeg har kastet mig over lydbøger adskillige gange.

Med skiftende held. Eller – må jeg hellere sige – uden held. Jeg tror ikke, at det er lykkedes mig, at høre en eneste færdig.

Jeg har svært ved at holde fokus… tankerne vandrer og jeg mister for meget af handlingen. Derudover har jeg været voldsomt generet af flere af oplæserne. Det er meget muligt, at de er skuespilleruddannede, men det forandrer ikke på at faktum, at der findes stemmer, som jeg bare ikke kan holde ud at høre på.

En mand der hedder Ove‘ fik en chance og jeg har nu erfaret, at det fungerer perfekt at lytte men jeg kører bil. Her er fokus rettet mod det der sker på vejen og jeg henfalder ikke i dagdrømmerier. Turen mellem Hals og Aalborg føles nu nærmest alt for kort.

Den novemberdag, hvor temperamentsfulde persiske Parvaneh og hendes lange, milde mand baglæns parallelparkerer oven i Oves postkasse, bliver begyndelsen på en morsom og rørende fortælling. Om værdien af kvalitetsværktøj og uventet venskab, om selvmordsforsøg og gammel kærlighed, herreløse katte og kunsten at bakke med en anhænger. Og som kommer til at forandre en mand og en hel boligforening.

Oplæst af: Thomas Gulstad – fed stemme og fed historie.

8 Comments

 • Lise

  Bogen er skøn og oplæseren ligeså – en skøn stemme. Jeg kan anbefale “Britt-Marie var her” af samme forfatter – også vidunderlig og hjertevarm og underfundig, og jeg mener at det er samme oplæser…

  • Mette

   Tak Lise, den er noteret. Desværre har eReolen den ikke endnu.

   Oplæserstemmen passede præcis til Oves personlighed og det gjorde lytteoplevelsen endnu bedre 🙂

 • Dorthe lige om hjørnet

  Den lyder god, så jeg prøvede straks e-reolen, som jeg endnu ikke har fundet noget på – men den findes desværre kun som lydbog, og efter to minutters prøve, kan jeg så erkende, at den stemme, kan JEG ikke holde ud 😉 så du har fuldkommen ret i, at det kommer sørme an på, af hvem den bliver læst op af. Mon ikke den fås som almindelig dødelig bog?

 • Fruen i Midten

  Tak for anbefaling. Nu bliver jeg snart nødt til at få læst den bog, som så mange anbefaler 🙂 Lydbøger tror jeg ikke, jeg vil kunne finde ud af. Enten vandrer tankerne, som du skriver, eller også kan jeg ikke koncentrere mig om det, jeg iøvrigt har gang i, hvilket nok ville gøre mig til lidt af en trussel mod trafiksikkerheden …

  • Mette

   Jeg er sikker på den findes på et medie der passer enhver… jeg er selv mest til e-bøgerne men må desværre erkende at der bliver læst for lidt i øjeblikket. Jeg er begyndt at følge http://trilogien.dk/ som er en nystartet blog skrevet af tre piger, der læser oceaner af bøger. Mange er noteret og giver (forhåbentlig) fornyet læselyst.

 • Susanne

  Jeg har opgivet at høre bøger, kan ikke huske en skid dagen efter 😉
  til gengæld kan jeg sagtens springe dage over med en bog og er hurtigt inde i historien igen.
  Og det har også betydning, som du skriver, hvem der har indlæst den. Nu læser jeg selv hurtigt, og som regel sidder jeg og ønsker jeg kunne sætte speed på oplæseren 🙂

  • Mette

   Jeg har det sådan lidt både og… når jeg selv læser, har jeg det med at skimme de mindre interessante passager i bogen. Når du får læst op får du alle ordene med og det kan give en helt anden oplevelse af det skrevne og biddrage med nuancer i historien, som jeg ikke får med når jeg selv læser.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *