Konfirmation anno 1946

morkonfDer skrives spalte op og spalte ned om at konfirmationer anno 2015 har taget overhånd og indimellem minder de da også om små celebrity bryllupper.

Jeg kan heldigvis være ligeglad. Min Pode ér konfirmeret og det var før det var hipt, at blive hentet i Limousine eller helikopter og før en konfirmation kunne løbe op i hundredetusinde kroner.

Min mor blev konfirmeret i 1946.

Jeg tvivler på, at der har været råd til ekstravagance i den anledning. Jeg tvivler faktisk på, at ekstravagance overhovedet har været en mulighed.

Det var året efter 2. verdenskrig sluttede og der var fortsat mangel på ‘alt’ – også stof.

Min mors konfirmationskjole er derfor syet af en faldskærm.

Faldskærmssilke og pokkers fin, synes jeg – også selvom det er en knap 70 år gammel model.

10 Comments

 • Pernille

  Ja, jeg synes det er en afsindig smuk kjole faldskærmen har lagt ryg til. Din mor ligeså.

  Og så glæder jeg mig i mit stille sind over netop at have oplevet en konfirmation helt nede på jorden. Konfirmanden blev presset ind på bagerste række i en bil med ekstra sæder – både ud og hjem. Resten af fornøjelsen var lige så nede på jorden og bedst af alt var konfirmanden ovenud lykkelig og synes det havde været den bedste dag 🙂

 • Monica

  Sikke dog et godt og særligt minde – flot kjole, yndig pige! Tænk at den var lavet af en faldskærm!
  Jeg for min del blev konfirmeret i akkurat det samme tøj som min mor og farmor. Altså vi tre havde det samme tøj på til min fest… suk… den nord-norske blå bunad… Som i øvrigt er flot, og som havde været helt perfekt ved en norsk konfirmation i Norge. Nu var det blot det at den foregik i Belgien – dermed vækkede vi jo endel opsigt da vi kom anstigende restauranten… og hvor sjovt er det som 15 årig at gå med det samme tøj som sin mor OG farmor.. ? man kan se på billederne jeg ikke var HELT begejstret… ovenikøbet var der noget med en mindre vellykket permanent… oh happy days back then in the 80’s…

  • Mette

   Jeg har været med til en konfirmation i Åndalsnes og jeg husker det som noget helt særligt pga. de fine dragter 🙂

   Permanenterne kan jeg sagtens huske – jeg tror også jeg var udstyret med en på et tidspunkt 😉

 • Helle K.

  Smuk mor 🙂 jeg vil lede efter min mors konfirmationsbillede i mine gemmer. Jeg har kun mine forældres og svigerforældres bryllupsbillede stående fremme.
  Min mor blev konfirmeret omkring 1940 tror jeg – hun er født i 1927, men jeg ved ikke præcist hvornår.
  Jeg er lidt græsk-katolsk mht afhentning osv, børn ved godt at det er forskel, så for min skyld må “de rige” og de hippe gøre som de har lyst. Ingen han vel heller bestemme, hvordan de skal køre hjem fra kirken?
  Min ældste gik hjem fra kirken, nummer to blev vist hentet i Berlingo 😉 og yngste kørte i åben audi – fætteren havde lige købt en, så det var jo et must. Jeg snakkede med nummer to i går og han sagde, at de havde været helt ligeglade med, hvem der kørte i hvad hjem fra kirke – det er nok mest forældrenes konkurrence.

  • Mette

   Min Pode ville så gerne have redet hjem på sin pony, men det var så skide besværligt at få dyret fragtet til og fra kirken at vi gav op.

   Jeg synes i bund og grund også folk må gøre som de har lyst og økonomi til.

  • Mette

   Det synes jeg også… mit konfirmationsbillede fra midt halvfjerdserne kommer næppe nogen sinde i glas og ramme 🙂

 • Deborah

  Rigtig, rigtig smuk er både din mor og kjolen. Jeg tænker også, at det hele har taget overhånd med limosiner m.m. Hvad skal de stakkels børn dog stræbe efter (ønske sig), når de bliver ældre….

  • Mette

   Måske søger de i fremtiden helt andre veje… sådan ‘back to basic’ og til nogle andre værdier end dem der kan købes for penge 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *