Velkommen til Hals

Mange nordjyder kender sikkert Hals, men da jeg også har læsere andre steder i landet, tænker jeg, at det vel er på sin plads med en lille præsentation af det her sted, jeg er flyttet hen.

Hals er en mindre havne- og turistby i Vendsyssel med knap 2.500 indbyggere. Byen, som er en af Danmarks mindste købstæder, er beliggende ved Limfjordens udmunding i Kattegat, 31 kilometer øst for Aalborg. Der er færgeforbindelse til Egense, som ligger på fjordens sydside. Fjorden er ved udmundingen ca. 600 m bred, så det er en sejllads på blot 5 minutter.

Hals_hvalgabet0

Hvalgabet herover er et af byens vartegn. Oprindeligt var der tale af kæberne fra en blåhval skudt i Ishavet i 1868, men de er dog i 1955 erstattet af en ny, da den forrige, lidt mindre, blev påkørt af en lastbil. Den nuværende er desværre ved at forgå, og trænger til fornyelse, så hvis du har sådan en fætter liggende kan du kontakte Hals Museum (:

Hals_Midtergade1

Nord for byen mod Hou ligger et stort sommerhus område, golfbane og en række børnevenlige og populære hvide badestrande hvilket gør, at befolkningstallet eksplodere om sommeren. Hver onsdag sommeren igennem er der marked i byen og Midtergade er her lukket af kræmmere og handlende.

Byen har et dejligt havnemiljø med både fiskebåde og marina, små hyggelige gader og de forretninger man skal bruge i hverdagen. Her er bibliotek, skole, bodega, apotek, lægehus og en Skanse med kanoner for det tilfælde at svensken skulle finde på at true landet. Der findes et utal af Puck maxier med mælkekasse og samme antal mænd i Hirtshals habit, lokalbetjent og sågar en enkelt millionær.

Og så hedder byen foresten Haaals… de lokale trækker a’er langt (:

(billederne er ‘lånt’ på turistforeningens hjemmeside)

22 Comments

 • Pia

  Jeg har som barn tilbragt mange somre i Hals, i den gamle købmandsgård på Skovgårdsvej (nu Fakta). Elsker simpelthen byen. Skøn kombination af skov, strand, havn og masser af spændende mennesker.

  Har tilbragt mange timer på havnen med fiskestang, beundret lodsbåden når den sejlede ud og med stor interesse set når fiskebådene kom ind og lossede fisk. Og så selvfølgelig kigget ind til fiskehandleren på havnen, som havde levende fisk i bassiner.

  Hvalgabet er blevet beundret mange gange, og mine børn er senere blevet præsenteret for det.

  Helt igennem en dejlig by.

  • Mette

   Nu har jeg lige gået rundt i området omkring Fakta… jeg kan altså ikke finde noget der hedder ‘Skovgårdsvej’ – måske har de nedlagt den sammen med den gamle købmandsgård 🙂

   Det ér en dejlig by og når man er så glad for vandet som jeg er, kan jeg ikke bo et bedre sted.

 • Susling

  My bad, men har aldrig været på de kanter. Selv om mine svigerfar faktisk stammede Vendsyssel. Kan se, at der ligger noget uopdaget land for sådan en københavner som mig. Det er faktisk rart at vide 🙂

  • Mette

   Jeg tænker der ligger meget uopdaget land heroppe for en københavner som dig… og det modsatte gør sig også gældende. For selvom jeg er født på Frederiksberg, så er det ikke ofte jeg kommer til hovedstaden.

   Måske skulle man overveje noget sommerferiebyttebolighejs…

   • Susling

    Det er da helt klart en mulighed. Jeg bor jo sådan set også ret natur-/kultursmukt midt i Kongens København. Om end ikke med direkte udsigt til Dronningen og diverse kulturinstitutioner, men næsten, hvis man strækker sig lidt ud over den franske altan 🙂 Og vand har vi såmænd også – lige uden for vinduerne. Er du på FB?

 • MissMuffin

  Vi kommer også altid forbi Hals et par gange i løbet af sommeren for at spise på en af de udemærkede spisesteder, gå tur og bare nyde stemningen. Jeg synes nemlig også, at Hals er en rigtig skøn by, men det er stadig e smule for langt væk for os..

  • Mette

   Det er lidt langt ude, men i forhold til Vodskov har jeg blot 10 minutters ekstra transport til job, så mere betyder det faktisk ikke.

  • Mette

   Det bør du/I gøre. Det er en rigtig dejlig by og særligt om onsdagen i skolesommerferien summer byen af liv pga. markedet 🙂

 • Maj-Britt Vestersøe

  Vi er tit i Hals om sommeren, skøn tur på mc efter job. Desuden kan man nu også få Vebbestrup Softice i en butik på havnen. Uhm, det er bare det skønneste is, der findes.
  🙂

 • Helle L

  Hals er en dejlig “sommerby” 😉 Kommer gerne forbi når der er “markedsdaw” 🙂 Da vi havde sommerhus i Egense, tog pigerne og jeg gerne færgen, og tog på Rasmus klump og handlede ved havnen. Næste gang jeg kommer, vil jeg kikke efter Jer 😉
  Tillykke med den nye adresse, håber I bliver glade og periodisk lykkelige i Hals 🙂

  • Mette

   Da jeg var barn havde vi også sommerhus i Egense og besøgte ligeledes ganske ofte Hals 🙂

   Et eller andet sted tror jeg også, at det var det kendskab til byen der i første omgang fik mine forældre til st flytte hertil da de for 18 år siden forlod Århus. Siden kom min fars lillesøster til byen og derefter min søster og hendes yngste datter. Og nu undertegnede.

   Vink lige hvis du ser mig 🙂

 • Helle K.

  Hvis du læser teksten på det lille skilt på huset bag hvalkæben, så er de fundet af en kaptajn Klitgaard – min mand og hans søster mener at vide, at det er familie 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *