Den sorte box

Det er ikke samfundets skyld, at Rasmus Popenda måtte leve sin barndom hos en alkoholiseret mor. Det er ikke samfundets skyld, at han endte endte som en af de utilpassede unge, der holder til i Aalborgs Kennedy Arkade. Det er ikke samfundets skyld, at han røg på stoffer. Det er ikke samfundets skyld, at han endte som drabsmand. For de gjorde ingenting – absolut ingenting!

Det er narreværk at sige, “vi gør lidt”!
Vi gør ingenting, når vi ikke gør det hele..!

Det er ikke sikkert Rasmus var blevet en mønsterborger uanset hvad man havde gjort, slet ikke – men så havde han i det mindste haft en chance. Men der var ikke penge/ressourcer til andet end et 4 måneder langt MST forløb, hvor man forsøgte at lære en, i forvejen ressourcesvag, mor at opdrage sin dreng, som på det tidspunkt allerede var “tabt”. Udover dét gjorde Aalborg Kommune ingenting – absolut ingenting!

Det kostede, helt unødvendigt, Henrik Bjerremand Kristensen livet. En helt igennem sympatisk fyr som jeg boede nabo med i 4-5 år på Damstrædet i Aalborg.

Den sorte box (TV2 i aftes) stillede spørgsmålet; kunne man ha’ “reddet” Rasmus Popenda, hvis man havde “gjort det hele” og brugt alle de ressourcer man bruger på ham nu, på et tidligere tidspunkt i hans liv?

Kunne man?

.

4 Comments

 • Pia

  For mig at se handler rigtig meget om HVORNÅR man sætter ind, og i dette (og mange andre) tilfælde skulle der være sat ind da drengen var lille, dengang nogen synes at opdage at drengen OG hans mor havde det svært.
  Man kan aldrig vide hvordan verden havde set ud, hvis. Men, det er helt sikkert at muligheden for at meget kunne ha været undgået ville ha været stor, hvis den sociale indsats handlede mere om tarv end penge.

  Forøvrigt mener jeg slet ikke at de eksisterende behandlingsformer for SÅ utilpasset unge rykker noget som helst. Vi taler jo her om en ung gur der er SÅ meget udenfor pædagogisk rækkevidde, en dreng der skal adfærdsreguleres i en grad som efter min umiddelbare vurdering ville nærme sig behovet for nedbrydelse for at tro på at han kan bygges op igen som et velfungerende socialt væsen.

 • anette

  Et stort spørgsmål du stiller.

  Men jeg mener også, at havde kommunen gjort en større indsats, kunne drabet været undgået. Det forslår jo ingensteder at bruge MST løsningen på en i forvejen ressourcesvag mor.

  Men et meget trist program – hvor man netop sidder tilbage og tænker, at drabet kunne være undgået og Rasmus’ liv kunne have været meget bedre, hvis bare der var taget ordentlig hånd om ham.

  • Mette

   Det var et frygtelig trist program og jeg mener, akkurat som dig ,at drabet kunne være undgået, hvis man havde grebet ind i tide. Nu er det vist desværre for sent.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *