Eid al Adha

Det var lige før min Bededag røg i vasken allerede i år. I hvert fald i kalenderen.

I stedet for danske helligdage havde jeg pludselig en masse arabiske og sidst i juni var der en rigtig dejlig uge med ikke mindre end 4 helligdage.

Det kostede en del mandetimer at genfinde mine danske kalenderdage og enden blev at jeg heldigvis holder fri sammen med mine kolleger i morgen.

For sidste gang.

Jeg har gået i den vildfarelse, at det var Christian den 7.’s livlæge, Struensee, som indførte store bededag som en sammenlægning eller kompensation for alle de helligdage, der blev afskaffet med reformen i 1770.

Men det er ikke rigtigt. Helligdagen er næsten 100 år ældre end Struensee og blev til, fordi Biskop Hans Bagger i 1686, ønskede at samle nogle af alle landets bods- og bededage. Det blev til store bededag, som altid falder på fjerde fredag efter påske.

Store bededag starter allerede torsdag aften kl. 18. Tidligere skulle alle forretninger og kroer lukke ned på det tidspunkt. Man håbede hermed, at folk kunne møde ædru i kirke dagen efter. Dette er også grunden til ‘hvederne’ opståen da de smager særlig godt, når de bliver ristet dagen efter – bagerne måtte nemlig ikke bage natten til store bededag.

337 år senere er den sløjfet – bare sådan uden videre.

Eller er den.

Er det stadig bededag bare uden den medfølgende fridag?

2 Comments

  • Anna Marie

    Ved du, hvad den blå blomst i fotoet foroven på siden hedder. Stødte på den forleden, da jeg gik tur og undrede mig over, at jeg aldrig havde set sådan en blomst før. Ellers er det dine skønne hunde, jeg plejer at lægge mærke til. Tak for fine fotos.

    • Mette

      Det gør jeg – det er en blå anemone. Jeg købte den til min søster til hendes fødselsdag og fotograferede den inden den blev afleveret 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *