Elleve procent

Jeg har tidligere læst ‘Hvor der er fugle’ og ‘En lykkelig slutning’ af Maren Uthaug. De er både bizare og morbide (på den fede måde), så det kommer på ingen måde bag på mig, at hendes nye bog også er syret.

“Du kan jo overveje, hvorfor der er så mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldtægtsmand. Eller krigsherre.” I den nye tid er der ingen mænd tilbage i samfundet. Ud over en lille flok hanner, man opbevarer på et avlscenter på Lolland. Fire kvinders liv vikles ufrivilligt ind i hinanden, men de bliver tvunget til at samarbejde, da der pludselig dukker en dreng op ude i det fri. Spørgsmålet er, hvornår han indeholder så meget testosteron, at han bliver en trussel for dem alle?

Jeg er lige dele fascineret, frastødt og forunderet af 11% og ved stadig ikke helt hvad jeg skal mene om denne både groteske og tankevækkende fremtidsfortælling, der i den grad sætter tingene på spidsen.

Har du læst den?

3 Comments

 • Charlotte (MotherOwl)

  Da jeg læste reklamen i UD & Se blev jeg sur. Så sur så jeg skrev et læserbrev – det har jeg aldrig gjort før, og jeg aner ikke, om de har trykt det. Nu får du det i hvert fald her:

  “Du kan jo så overveje, hvorfor der er så mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldtægtsmand. Eller krigsherre.” Maren Uthaug i Ud & Se, september 2022

  Det har jeg så overvejet:
  Ordene drabsmand og voldtægtsmand stammer begge fra en simplere, mindre hysterisk tid, hvor man godt vidste, at en gerningsmand kunne være af begge køn, og hvor endelsen -mand betegnede et menneskeligt væsen, der foretog sig det forstavelsen sagde.
  Krigsherre stammer fra en anden kultur, hvor kvinderne ikke er mindre grusdomme, men ikke kan være ledere. For det er det, -herre som endelse betyder her.
  Hvis Maren Uthaug tror at hankønsvæsener har eller havde monopol på mord og forbrydelser, kunne hun passende overveje hvorfor englemagerske og rufferske mon har feminin form.

 • Helle

  Jeg er lige startet på den, men kan ikke helt finde ud af hvad jeg mener om den. Jeg er fascineret nok til at fortsætte læsningen lidt endnu ihvertfald

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *