Internet-slummen

Hver syvende kommentar på Facebook er hadefuld og tre ud af fire afsendere er mænd, viser en undersøgelse.

Jeg læser sjældent med på Facebook, men når jeg gør, bliver jeg fortsat rystet over hvor hadefuld retorikken er.

Tastaturkrigerne er helt almindelige bedsteforældre, mødre, fædre, sønner og døtre. Hvis man mødte dem ansigt til ansigt, kunne de aldrig finde på at sige sådan nogle ting, det er jeg overbevist om.

De fleste fremstår med fuldt navn og mange også med navnet på den virksomhed de er ansat i. Jeg er ret sikker på, at min arbejdsgiver ikke ville se med milde øjne på en medarbejder, der kaldte nogen ‘klamme ko’ eller andre ukvemsord i den offentlige debat.

På et internt møde i vores afdeling blev ‘Slette Mette’ nævnt. Dét sket kun den ene gang. Vi taler ordentligt til og om hinanden og andre.

Twitter er ikke meget bedre.

A fortæller stolt på Twitter, at hans pensionerede lægefar har valgt at trække i kitlen igen og hjælpe med vaccinationerne. Der er også et billede af A’s far – en flot ældre mand i lægekittel.

Det svarer lidt til billedet af mor eller far der giver den nye student huen på – det er et personligt og fint ‘jeg er stolt af dig’ opslag.

Men her stopper lighederne så også. For ingen vil vel finde på at skrive noget nedrigt om studenten!?!

A’s far – lægen – derimod får blandt mange andre flg. kommentarer med på vejen

Hvad i himlens navn får mon mennesker til at kommentere på et meget personligt opslag på så nedrig en måde?

A er stolt af sin far – og med rette – det er okay at mene noget andet, at vælge ikke at blive vaccineret og så kan man jo blot gå videre til næste opslag.

De antivaxxere er jo helt væk fra vinduet og fører sig frem med en aggressivitet man kan blive helt bange for.


Og så skal man i øvrigt huske, at man kan blive stillet til ansvar for sine ytringer: Her et svar fra en advokat til en mand, som – ganske uforståeligt for ham selv – har fået 40 dagbøder á kr. 1000: