Sidste tur

Onsdagens tur gik til Bramslev Bakker – sidste destination på min sommerferieliste.

Jeg fulgte Jannes råd og startede turen ved Stinesminde, som absolut var det fineste sted på den tur.

På godset Ouegaard var der engang en kokkepige, der hed Stine. Da hun gik på aftægt fik hun et lille skovløberhus nede ved Mariager Fjord, fiskerlejet fik sindehen navn efter hende.

Stinesminde er det hyggeligste lille fiskeleje, man kan tænke sig. Det var i midten af 1800-tallet, at landsbyen blev til, samtidig med, at der i nærheden anlagdes et teglværk. Stinesminde Teglværk ophørte i 1950-erne og en hundredårig epoke var slut. Tegl har i øvrigt været en god handelsvare på denne egn i århundreder. For eksempel er Kronborg bygget ved hjælp af tegl her fra egnen.

Landsbyen er ikke stor. Der er bare 15 til 20 husstande, men der hersker en nostalgisk stemning over byen, og en dejlig duft af ”gamle dage”. Fiskeri er der ikke meget af mere, men for årtier siden – i første halvdel af 1900-tallet – var der en halv snes erhvervsfiskere, der tog ud fra denne lille havn.

Fra Stinesminde kørte vi ad en grusvej langs Mariagerfjord kun lige bred nok til en bil.

I bakkerne længere mod vest var der bare for mange mennesker og for mange får efter min smag, så her travede vi blot ned til fjorden, hvor turbåden Svanen lægger til og retur.

Bevares der er utroligt smukt og jeg gad sørme også godt bo i en af de villaer, der ligger lige ned til fjorden, men det er også en turistmagnet. Måske burde jeg besøge stedet efterår/vinter i stedet for.

Hundene fandt – modsat mig – fårene vildt interessante og særligt alle de ‘godbidder’, som de havde drysset i rå mængde ud over alt.

2 Comments

  • Helle Klitgaard

    Min mand er født i Helsingør, da han var 9 år, flyttede familien til Stinesminde, hvor hans bedsteforældre boede, han boede der, indtil han blev 18 år, de sidste 3 år i familiepleje, da hans mor døde, da han var 12 – hans far kunne ikke holde sammen på sig selv bagefter. Vi kommer af og til en tur til Stinesminde.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *