Jeg får svip

– når folk skriver selvskab – det hedder selskab for h******

– af de nye sprogtendenser, hvor man synes man skal bruge holte eller afholte i stedet for holdt og afholdt.

Man ser det oftere og oftere, men bøjningen findes ikke:

Så stop det dog.

10 Comments

 • Lone Nielsen

  Jeg er så imponeret over så meget alle tænker nu om dage. Alle er til syneladene holdt op med at tro, mene, synes og vide. I stedet tænker alle noget “omkring” et eller andet.

 • Helle

  Jeg har heldigvis aldrig set nogen skrive selvskab, men det ville give mig rynker i panden, hvis jeg gjorde. Jeg er helt enig i, at man ikke skal lave om på stavning, eller betydning af ord, bare fordi nogle fjolser ikke kan finde ud af at gøre det rigtigt

  • Mette

   Jeg ser det alt for ofte og har lige så ofte lyst til at kommentere det. Jeg var Cc. på en række mails fra en leverandør. Han skrev konstant “træder i kræft”. Da jeg havde fået 5 af dem var jeg altså nødt til at gøre ham opmærksom på at kræft er noget helt andet og mere alborligt.

 • Mette L

  Enig. Og jeg tror, vores sproglige deroute skyldes, at journalister og skolelærere ikke er lige så opmærksomme (og strikse) med brugen af ord, som vi er. Jeg har skældt ud over lærerne i mange år, og mine børn synes, jeg var pinlig en gang imellem.

 • Karin

  Jeg tager imod dine “klaps” – Jeg ved det godt, men tilstået, skal det gå lidt for stærkt, altså jeg får valgt send før gennemlæsning, så smutter der nogle sproglige/grammatiske skrivelser afsted.
  Tænk jeg måtte lige kontrollere ordet afsted, må det skrives i 1 ord nu eller? linker lige til et sted jeg fik “lov” .
  https://dsn.dk/retskrivning/om-retskrivningsordbogen/mere-om-retskrivningsordbogen-2012/skiftende-stavning/afsted-eller-af-sted

  • Mette

   I de her to tilfælde er der ikke tale om ‘sjuskefejl’ – folk tror vitterlig, at det hedder selvskab og holte 🙂

   Både af sted og afsted er åbenbart okay… hende den sure (mig!) synes det er en usik, at ændre på stavemåder blot fordi nogen ikke kan finde ud af det.

 • Dorte

  Hvor har du ret – også “massere” i stedet for masser, for ikke at tale om ligge og lægge 🙂

  • Mette

   Og hans, hendes eller sin.

   Nå, nu skal der jo heller ikke gå sprogpoliti i den – vi laver alle ‘massere’ af fejl 😉 – men jeg synes det er utilgiveligt, når folk der skal leve af sproget, ikke kan stave eller magter grammatikken, f.eks. journalister og – endnu værre – skolelærere.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *