Søndag i Hals

Poloen er lånt ud til et par tøsepigebørn, som skulle have garnet trimmet helt i Sæby og min rækkevidde blev derfor begrænset til, hvad jeg kunne nå på cykel.

Det var nu slet ikke så ringe, at smide kameraet i cykelkurven og bevæge sig ud i byens små gader og ned på havnen. At solen skinnede smukt og varmede på næsen gjorde ikke turen dårligere.

page1

Hals er Danmarks mindste købstad. I flg. Wikipedia er befolkningstallet knap 2500. Nærheden til fjord og hav præger byen, der gennem tiden har fået en række institutioner og funktioner (toldbod, lodseri, militær m.v.), som byens størrelse slet ikke berettiger til, men som alene skyldes byens geografiske placering.

Hals blev købstad i 1656. Det var på et tidspunkt, hvor man dårligt kunne tale om bymæssig bebyggelse. Lodseri og toldvæsen gav sammen med en befolkning bestående af mere eller mindre vidtberejste søfolk, fiskere og bønder, aktive og pensionerede skibskaptajner, hvalfangere og militærfolk byen en næsten kosmopolitisk sammensætning, der også har sat sig spor i byens arkitektur.

juleboksning2013-10

I Havnegade ligger den gamle toldbod og Lodsoldermandens bolig. Vest herfor ligger et område, hvor lodseriets ansatte havde deres boliger. På Torvet står hvalgabet, et kæbeparti fra en blåhval skudt i Barentshavet i 1868.

Hvis du ser skiltet øverst til højre vil du bemærke, der står at hvalen er skudt af ‘Kpt. C. Klitgaard’. Rygterne vil vide, at det skulle være familie til Helle… eller rettere til hendes mand (:

page2

 

6 Comments

 • Helle K.

  Det er nok bare hans (mandens familie) som tror på historien, men det er nu ikke helt umuligt, at det er sandt … familien stammer vist fra Nibe eller der omkring.
  Dejligt at se billeder fra rundt om i Hals, det er ved at være et par år siden, jeg sidst var med på sommerferie – jeg har lige trængt til lidt ferie uden alle familiemedlemmerne 😉

 • Lisbeth Fossum

  Jeg har boet i toldbygningen i en stor lejlighed med næsten 4 meter til loftet. Det var inde ved siden af den gamle biograf..;-)
  Den var enorm dyr at varme op alt forsvandt op i loftet.
  Det har været mange ting i denne bygning, både Bio og afholds hotel.
  Fru Fuglsang der ejede bygningen og drev biografen var en rigtig sød dame.
  Jeg har set mange gratis film hos hende.
  Vi var flyttet over fra Sjælland og boede her mens vi skulle finde det rigtige hus. Desværre døde min mand kun et år efter at vi flyttet..:-(
  I dag er det så vidt jeg ved Købmanden i Super Bedst der ejer bygningen.

  • Mette

   Det mener jeg også det er men hvad han skal bruge den til er der vist ingen der ved og den fine gamle bygning forfalder mere og mere. I dag så jeg at muren ind til haven er væltet.

   Jeg har også været i biografen. I starten mine forældre boede i byen viste de stadig film derinde. Vi have en pude med for sæderne var og træ og temmelig hårde at sidde på.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.