Jeg undrer mig over…

Menopause… hvorfor mon det hedder sådan? Jeg mener, det er jo ikke en pause men en afslutning… på evnen til at reproducere sig.

Nåmen… der er jeg så nået til… en klimakteriesild!

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst menstruerede, men det er ikke sket, mens jeg har boet i Hals.

Måske slet ikke i 2013.

Mon ikke det for alvor er slut. Det tænker jeg.

Det gør mig ikke noget. Tværtimod. Pt. har den indre termostat det også helt fint, så der er ikke noget at klage over.

Men en pause er det altså ikke… det er forever!

15 Comments

 • Susling

  Du har ret! Menopause er et underligt ord. Personligt foretrækker jeg Overgangsalder, for det er det, det er: en overgang til noget nyt. Med mine 49 år på bagen burde jeg vel også være i overgangsalderen. Men jeg ved det reelt ikke. Siden jeg var 42 har jeg haft hormonspiraler – og hvilken lettelse! Før jeg fik en, var jeg til sidst nærmest oppe i blestørrelse, når jeg havde menstruation. Ikke at jeg ikke har haft det fint med at menstruere tidligere. Det kom altid på klokkeslaget hver måned (bortset fra graviditeterne 🙂 ) og for mig var det et tegn på, at jeg fungerede. Men hver ting til sin tid, synes jeg. Og hormonspiralen har været en sand lettelse.

  Jeg har dog en svag mistanke om, at overgangsalderen er på vej. F.eks. kan jeg til tider blive ramt at en hedetur om natten. Ikke det store og det går over, når jeg smider dynen. Efter en heftig cykeltur kan jeg også en gang i mellem komme til at kampsvede, men det tager jeg med. Udtørrede slimhinder er jeg endnu ikke stødt på og humørsvingningerne er heller ikke noget at skrive hjem om. Faktisk føler jeg mig mere stabil nu, hvor jeg ikke døjer med PMS.

  Alt i alt har jeg det ok med overgangsalderen:
  – Jeg har fået de børn, det har været meningen jeg skulle ha’
  – Jeg er mentalt og erfaringsmæssigt der, hvor jeg gerne vil være
  – Ja, jeg skal bruge læsebriller (vigtigt- kom til at sende en dybtfølt sms til min bank, troede, at jeg svarede en veninde), og synes egentlig, at det er lidt raffineret og meget voksent, at skulle sige: Øjeblik, jeg skal lige ha’ mine briller på
  – Ja, mine bryster sidder ikke længere der, de gjorde en gang, men det er så bare en god undskyldning for at købe pæne bh’er
  – Mit hår er blevet gråt, men hey, så har jeg en god undskyldning for at gå til frisør en gang om måneden

  Osv osv.

  Jeg tror oprigtigt, at hvis man ikke føler, at man er gået klip af noget eller har spildt sin tid med nonsens, så er det ok at blive ældre og ok at være nået til næste sæson i sin livsføljeton og så tror og mener jeg, at vi er generationen, der en gang for alle gør op med det nonsens, at man mister sin kvindelighed pga. af manglende æg-produktion.

  Hej fra mig.

  • Mette

   Jeg har end ikke tænkt på overgangsalderen som at gå ind i en ny sæson eller miste min kvindelighed – så den nonsens kan vi godt gøre op med. Og jeg har ikke tænkt mig at skjule rynkerne i Botox, få løftet brystpartiet eller farve mit grå hår.

   Jeg håber, at der fortsat er tid til alt det jeg ikke har nået endnu… jeg satser i hvert fald på, at blive mindst 94 og leve med fuld musik, hængebryster, læsebriller og gråt hår lige til det sidste 🙂

 • Therese

  Åh, jeg gruer… Min mor kom meget tidligt i overgangsalderen, og har haft så meget bøvl med det… I dette (eneste) tilfælde, håber jeg på at ha’ arvet noget fra min fars side af familien… 😉

  • Mette

   Jeg spurgte ikke min mor, hvordan hun havde haft det… tænkte, at de var bedre at gå ind i det uden at vide alt for meget 🙂

 • Catarina

  Åhh, bare det var mig der har nået dertil. 🙂

  Nu har jeg så sådan en spiral som gør at jeg heldigvis ikke bløder mere og det er ret så fedt. Men at slutte helt uden spiral, ville være fedt. 😉

  • Mette

   Jeg har været der sådan on/off i 5 år snart. Da jeg stoppede med p-piller gik min hormonværk helt bersærk og jeg kom i overgangsalder nærmest fra den ene dag til den anden (så behold du din spiral :-)) Det var slemt men klingende af igen. Nu er det heldigvis til at holde ud.

 • Helle K.

  For mit vedkommende havde jeg mange hedeture for et par år siden.
  I samme tidsrum er min mens. blevet temmelig uregelmæssigt.
  Lige nu går der 2-3 mdr. mellem hver gang.
  Jeg bløder mere end normalt, men ikke voldsomt meget.
  Jeg venter på, at det forsvinder – jeg skal ikke bruge det til noget mere, så det ville være godt.
  Jeg har aldrig døjet med eller været ked af min mens. jeg har betragtet det som en del af at være kvinde og kunne mærke min krop – jeg er jo også en gammel hippie 😉
  Min mor, min søster mine niecer og min datter har alle døjet meget med smerter i forbindelse med mens. – det har jeg aldrig.
  Min mor var vist i overgangsalder i nogenlunde samme alder som jeg har nu … men hun led ikke i stilhed 😉

  Jeg vil ikke engang overveje hormoner – jeg har fået de hormoner jeg skal have igennem p-piller – indtil jeg fik de børn jeg skulle have og min mand blev steriliseret for 16 år siden.

  • Mette

   Jeg har hørt om kvinder, hvis livskvalitet forringes væsentlig under overgangsalderen og for dem er det godt der findes en behandlingsmulighed selvom hormoner er noget skidt… men det er sørme også noget skidt, hvis man aldrig får sovet.

   Jeg har selv i lange perioder sovet dårligt hver eneste nat og når man også skal passe et fuldtidsjob og være ‘på’ så kan jeg søreme godt forstå nogen griber til behandling.

   Det havde jeg måske også gjort… hvis jeg altså ikke havde haft den forhistorie.

   Jeg har egentlig også altid haft det fint med min mens – men jeg glæder mig da alligevel over at menstruation og prævention er ord jeg kan glemme alt om 😉

   • Susanne

    Helt enig, som gammel lægesekretær oplevede jeg mange der led og var imod hormoner. Også fordi der jævnligt er noget oppe i pressen om det, hvor dårligt/farligt o.s.v. det kan være. Men så er det jeg siger; vil du ha det så elendigt i mange år frem, eller tage lidt hormon og ha det godt, valget syns jeg ikke er så svært.
    Alternativt var der mange der fik en hormon spiral, det virkede også godt, både på slimhinder m.m

    Men som sagt, min overgangsalder gik fint. At jeg så her for 4-5 år siden fik smerter i den ene side og fik konstateret en knude på den ene æggestok, ( snakken gik på kræft ) det var det heldigvis ikke, så fik jeg fjernet hele underlivet, så skal man da ikke spekulere mere på det 😉 og mine slimhinder fejler heller ikke noget 😉

 • Deborah

  Det har jeg også undret mig over. Min slut med menses var dog noget tidligere idet jeg fik fjernet livmoderen. Så var det ligesom det. Gudskelov – har ikke haft andet end bøvl og ballade ud af det.

  Som du ved, måtte jeg til sidst ty til hormonerne, så jeg har ingen hedeture andet end dem, som kommer helt naturligt i vejr som p.t.

  • Mette

   Ja, den sidste udvej har jo desværre ikke været tilgængelig for mig, så jeg har bare lidt i stilhed *HOST* 🙂

 • Maj-Britt Vestersøe

  Årh…… bare det var mig.
  Det kan vel ikke være rimeligt, at det bare bliver ved og ved og ved og…… Jeg er ALT for gammel til det pjat, basta.

  • Susanne

   Ja Maj-Britt jeg ved det kan være et mareridt for nogle, jeg har set og hørt en del beretninger.
   Mit startede så småt tidligt i 40 års alderen, så det er en del år siden, men jeg har ikke mærket meget til det. ☺

   • Mette

    Min oplevelse er at det har svinget op og ned… hedeturene altså… i måneder er det virkelig slemt og jeg sover rigtig skidt – og så i andre perioder, som nu, mærker jeg ikke noget til det (jeg tør næsten ikke håbe på, at den del også er slut).

    Min mor og min søster har begge været tidligt i overgangsalder så jeg regner med at der er derfor jeg allerede er nået så langt. De har så også begge oplevet kraftige migræneanfald i perioden, men det er jeg lykkeligvis sluppet for.

 • Susanne

  Ja et underligt navn det har fået.
  Min mærkede jeg ikke noget særligt til, håber det samme for dig.
  Min læge sagde, at jeg skulle spørge min mor, hvordan hun havde det, det skulle så være en pejling på, hvordan jeg ville få det 🙂
  Det passede i mit tilfælde…

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.