L 163

Ændringen af lov om hunde og dyreværnsloven er i går blevet vedtaget i Folketinget med ikrafttræden fra 1. juli 2010.

Jeg havde en fortvivlet opdrætter i røret i går, for hans race – Amerikansk staffordshire terrier – står på listen. Han ligger pt. inde med to kuld hvalpe og så i ånden, at de nu skulle aflives. Det skal de selvfølgelig ikke, for en nærlæsning af lovændringerne viser, at den gælder for hunde født efter 1. juli 2010 – selvfølgelig vil jeg næsten sige!

Det er disse 13 racer er kommet på forbudslisten.

»§ 1 a. Besiddelse og avl af følgende hunde er forbudt:
1 Pitbull terrier (har i forvejen været forbudt)
2  Tosa inu (har i forvejen været forbudt)
3  Amerikansk staffordshire terrier (ikke muligt at finde)
4  Fila brasileiro – 437
5  Dogo argentino – 728
6  Amerikansk bulldog (ikke reg. i DKK)
7  Boerboel (ikke reg. i DKK)
8  Kangal (ikke reg. i DKK)
9  Centralasiatisk ovtcharka – 94
10  Kaukasisk ovtcharka – 282
11 Sydrussisk ovtcharka – 120
12  Tornjak – 80
13  Sarplaninac – 105

Hvordan arbejdsgruppen er kommet frem til netop disse 13, er mig en gåde. Som det ses af tallene, jeg nar noteret efter racenavnet, er der registreret ganske få af disse racer i Dansk Kennel Klub (DKK). Disse tal er total antal registreringer i DKK og inkluderer derfor også døde hunde. Flere af racerne måtte jeg Google, for jeg havde ikke tidligere hørt om dem.

Jeg kan undre mig over, hvor rottweileren, dobermann’en og schæferen er henne. Så vidt jeg ved er disse racer blandt toppen af poppen, når det gælder bidskader. Men det ville nok ikke høste mange stemmer, da det også er de racer, der står for et meget stort antal registreringer… nu rammer man nogle ganske få, det koster samme antal stemmer og så kan den store hundeuvidende befolkning sidde og nikke anerkendende af regeringens fantastiske tiltag. Vorherrebevares!

Den lovændring er efter min bedste overbevisning fuldstændig forfejlet og jeg tror desværre ikke, det får nogen som helst effekt på de grimme ting vi gang på gang ser i avisen. Misforstå mig ikke… for jeg synes det er ganske forfærdeligt, når det sker at et barn bliver skambidt eller en hund bliver bidt ihjel… jeg tror bare ikke på, at regeringens tiltag hjælper. Overhovedet.

Det er ikke min opdrættervens hvalpe der ende med at blive problemhunde. De er afkom af fysisk og mentalt sunde forældredyr. Det har de papir på. Det kræves hvis deres hvalpe skal registreres og skal have stamtavle i Dansk Kennel Klub. Og den var den vej man skulle gå i stedet for at bruge krudt på nytteløse forbud.

De danske kennelklubber burde gå foran og kræve mentaltest af alle hunde, der skal bruges i avl. Alle uden undtagelse. Og så skulle man fra det offentligte bruge en masse ressourcer på at stoppe den ulovlige import fra Østeuropa, hvor man henter masser af billige hvalpe af tvivlsom oprindelse, som er taget fra deres mor alt alt for tidligt og som sælges gennem Den blå Avis og hundehandlere… det er de hvalpe, der ender med at skabe avisoverskrifter. Kunne man komme dem til livs, tror jeg vi kom langt.

Og efter den svada vil jeg gå i ud og nyde naturen med min hund – hav en dejlig lørdag 🙂

14 Comments

 • Lisette

  Jeg vil komme med en kommentar til det Anette skriver :
  Og det forslag der var stillet, skulle først gælde for hunde FØDT efter 1/1-2011 – tsk tsk…

  I de papirer jeg fik tilsendt af klubben står der:
  Krav/avlsrestriktion vedr. mentalbeskrivelse. Alle hunde skal for at kunne indgå i avl være mentalbeskrevet på en DKK godkendt mentaltest. Dette foreslås at træde i kraft fra d. 1.1.2011. Det foreslås endvidere at den nuværende mentalprofil på DDB’en revurderes og evt. ændres.

  Der står da ikke noget om det skulle gælde hunde der er født efter 1/1-2011. det kommer der jo alligevel, for der går rygter om, at der er underskrift indsamling i gang om, at man skal gå mod klubben og til DKK – men om det passer hved jeg ikke.

  • Anette B

   Hej Mette

   Jeg håber det er ok, at jeg svarer Lisette her, for jeg kan ikke se nogen emailadresse på Lisette, så jeg kunne sende hende et svar direkte… Hvis ikke, så sletter du selvfølgelig bare indlægget 🙂

   Hej Lisette

   Nu er referatet fra generalforsamlingen jo ikke udsendt endnu – og jeg håber da, at det af referatet vil fremgå, at man ved hjælp fra dirigenten forsøgte at gøre forslaget lempeligere, for derved at gøre det mere fordøjeligt, og derved kom det med at det først skulle gælde for hunde født efter 1/1-2011 – men det blev stadigvæk et stort og rungende nej – og det kan jeg såmænd også godt acceptere, vi lever jo i demokrati – men at en hel bestyrelse som skal arbejde FOR racen stemmer sådan et forslag ned – det er det, der ikke er i orden, efter min mening…!

   Når nu du ikke ved om det passer med det rygte eller ej, så er det måske heller ikke passende at skrive om det – det er vel i grunden sådan at rygter opstår…! 😆

 • Marie

  Kære Mette.

  Jeg er SÅ rørende enig med dig, ikke én eneste ting kan jeg finde i din holdning jeg er uenig i.

  Jeg var jo den der vovede at stille mentalbeskrivelseskravet til Dansk Dogue de Bordeaux KLubs årlige generalforsamling, og tak skæbne en ballade det medførte, fordi det da bestemt var noget værre ævl og kævl at vores race/ejere behøvede det?! Som Anette skriver, så var det chokerende at se at hele den siddende bestyrelse stemt forslaget i gulvet, men ikke kun dem, nej, også en repræsentant fra klubbens sundhedsudvalg samt, hold nu fast, en repræsentant fra raceudvalget der oven i købet er hende der har med bl.a. adfærd at gøre?! Thja, ord er fattige… Men mon dog ikke de trods alt er ved at blive klogere, jeg kender i hvert fald til flere personer der har talt med store bogstaver overfor et par stykker af dem vedr. emnet!

  Jeg vil her udtrykke min dybeste medfølelse med de hunde og deres ejere der er blevet så uretfærdigt hårdt ramt af denne vanvittige nye hundelov. Det er en stor sorg, og jeg frygter den får fatale konsekvenser, og hvem mon vil tage ansvar for det? Marlene Harpsøe måske – næppe!!

  Mange hilsner
  Marie

 • Anette B

  Hej Mette

  Ja, det er så trist, at dette er endt med et forbud… !

  I en del år nu, har både Pittbull og Tosa Inu været forbudte – hunde som forefindes i landet i bedste velgående… Jeg har i hvert fald mødt hunde af begge racer på mine gåture…! Jeg har oven i købet kendskab til en, som ikke bare en gang, men hele to gange har importeret renavlede Pittbulls fra USA, som kom med flyveren og derved skulle igennem de veterinære myndigheder ude i lufthavnen – og hundene, ja de stod anført som Labradorblandinger!!!!! Så tænker jeg – hvis ikke engang sagkundskaben kan se forskel, hvordan skal menigmand og politibetjent Jensen så kunne se forskel???

  Jeg er enig med dig i, at alle kennelklubber i Danmark, herunder specialklubber, skulle mentalbeskrive hundene – men i vores egen lille DdB verden, forsøgte vi jo her senest på generalforsamlingen d. 24/4-2010 at få indført mentalbeskrivelse på DdB’er, netop med dette som begrundelse – men det blev BIG TIME stemt ned – HELE den siddende bestyrelse stemte NEJ til dette lempelige forslag, som var stillet UDEN nogen form for grænseværdier – men de er jo også allesammen opdrættere…!!! Og det forslag der var stillet, skulle først gælde for hunde FØDT efter 1/1-2011 – tsk tsk… Der er lavet en observationsliste, hvor bl.a. Bullmastiffen skulle stå på, så hvor langt væk tror man at DdB’en er fra den liste!!??

  Det er trist, og jeg føler virkelig med de racer der er ramt af dette forbud…

  Man kan give sin underskrift til partiet Fokus – de skal bruge underskrifter til at kunne komme i Folketinget – de lover at tale vores hundes sag…! Se mere på: http://www.partietfokus.dk

  Mange hilsener
  Anette

 • Tina Poulsen

  Jeg er fuldstændig enig med dig!!! Den lov kommer set ikke til at bevirke nogen som helst ændring.
  Førhen, da jeg var lille, var de “slemme” hunde: Schaefer, rottweiler og dobermann. Det var dem man var bange for dengang.
  Bortset fra mig der var meget mere bange for Boxere og Gravhunde…. for de to racer var jeg blevet bidt af 😉

  Så hvis de suspekte typer ikke kan få fat i racerne på listen, så bliver det nok bare igen, de “gamle farlige racer”…. eller nogen helt nye. Eller de importerer dem ulovligt uanset hvad.

 • Pernille

  Jeg er faktisk lidt målløs. Og det selvom der gang på gang laves love, der ikke giver mening.
  Men jeg tror du har ret – loven er vedtaget, størstedelen af befolkningen ved ingenting, klapper i hænderne og synes det er fantastisk der endelig er gjort noget.
  Æv!

  • jensen

   Forbud af 13 racer og alt der er blandet med dem. Rystet. Det kunne ikke ske. Total umuligt at håndhæve, som sagt af mange andre der virker ikke. Udvalget havde 4 andre lande at se efter , 4 lande der nu i de sidste år har ophævet deres forbud af bla. Amstaff.
   Hvad skulle være anderledes nu! sidste sommer gik en fyr med sin store, bange amerikansk bulldog tur i gågaden uden snor, vi troede at hunden var herreløs. Folk sprang til side og tog deres børn til sig. Fyren var truende over for byvagten da han sagde, at han skulle sætte line på. Byvagten ringede til politiet, det havde de sørme ikke tid til. Politigården ligger 200m fra stedet. Der sker jo nok ikke noget, sagde politiet.

 • Deborah

  Den lov er HELT hul i hovedet. Det er ikke hundene, der er noget galt med som regel, det er menneskene. Det er der man skulle tage fat. De færreste ved, at en af de hunde, der står for flest skader er faktisk eller var for få år siden Golden Retriveren! Det afspejler selvfølgelig også, at dem er der mange af, men stadig.

 • Anders

  Kære Mette, du har jo helt ret 🙂 Mange problemer blandt hunde bunder ofte i en kombination af arv og miljø. Jovist, kan man komme end del til livs ved at bekæmpe hundehandlere og kassevognsimport fra østlandene, men en stor del af problemet ligger altså i den anden ende af snoren.

  Jeg er ret vild med Amstaff’en (har selv Cairn Terrier og Berner Sennen), som er en skøn og meget familievenlig hund i de rette hænder. Men desværre (med fare for at lyde fordomsfuld) tiltrækker denne race (og beslægtede) af typer som ikke prioriterer fornuftig træning og opdragelse, men istedet ser hunden som en naturlig forlængelse af deres mandighed…

  Ja, et hundekørekort havde været bedre end denne tåbelige lov 🙂

  • Mette

   Jeg synes såmænd ikke det er fordomme Anders… for det er ofte tvivlsomme typer, der tiltrækkes af Amstaffen og beslægtede racer.

   Konsekvensen af forbuddet bli’r, tror jeg, at de samme tvivlsomme typer nu finder en anden race at kaste deres kærlighed på. Og så er vi vel lige vidt!

   Hundekørekort ville være en god ide, men ligesom med den obligatoriske mærkning/registrering tror jeg bare at de “tvivlsomme” vil blæse det en lang march… og politiet har jo ikke ressourcer til kontrol!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *