Prayer Day

Sådan står der min Outlook kalender – store bededag  er en unik dansk ting og om det overhovedet kan eller bør oversættes ved jeg ikke.

Jeg har gået i den vildfarelse, at det var Christian den 7.’s livlæge, Struensee, som indførte store bededag som en sammenlægning eller kompensation for alle de helligdage, der blev afskaffet med reformen i 1770.

Men det er ikke rigtigt. Helligdagen er næsten 100 år ældre end Struensee og blev til, fordi Biskop Hans Bagger, ønskede at samle nogle af alle landets bods- og bededage. Det blev til store bededag, som altid falder på fjerde fredag efter påske.

Store bededag starter allerede torsdag aften kl. 18.  Tidligere skulle alle forretninger og kroer lukke ned på det tidspunkt. Man håbede hermed, at folk kunne møde ædru i kirke dagen efter. Dette er også grunden til ‘hvederne’ opståen da de smager særlig godt, når de bliver ristet dagen efter – bagerne måtte nemlig ikke bage natten til store bededag.

Det må bageren gerne i dag og fredagen startede derfor med en af Bager Mejdahls lækre manitobaboller. Det vil sige først efter morgenturen i skoven, hvor vi kunne konstatere at bøgen er sprunget ud i fuld flor og hvor vi mødte et lille egern som holdt øje med os højt oppe fra træet.

Ellers kigger jeg mest nedad. Det er hugormetid og de lokale siger, at der er mange et par af de steder jeg lufter hunde. Jeg har aldrig set en eneste og det ærgrer mig, så jeg er på konstant udkig.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *