Det endte med vilde heste og vildsvin

Iflg. Danmarks Statistik er der 2354 folkekirker i Danmark.

I dag skulle jeg fotografere en konfirmand i en af dem og mens jeg ventede udenfor funderede jeg over, hvordan det kan være rentabelt at holde liv i sådan en lille landsby kirke.

Enhver lille snoldet by har en kirke… med præst, kirketjerner og udgifter til vedligeholdelse. I følge Danmarks statistik brugte den danske Folkekirke i 2014 7,85 milliarder på at drive og vedligeholde kirkerne – hovedsageligt på lønninger, der udgjorde 56 procent af det samlede forbrug.

Desværre siger Danmarks Statistik ikke noget om antal besøgende, men jeg tvivler på, at der er ret mange af de 4.387.571 danskere, der betaler kirkeskat, som rent faktisk bruger kirken aktivt.

Jeg tænker, at de mange penge måske kunne bruges på noget, der kunne være til gavn og glæde for mange flere.

Bare en tanke…

Nåmen efter fotograferingen lagde jeg vejen omkring Lille Vildmose.

IMG_5629

Jeg havde lidt håbet, at få et glimt af de fem udsatte elge, men i stedet så jeg et enkelt vildsvin liste af sted da vi kom og en flok vilde heste, der lige havde fået frisk forsyning af hø.

IMG_5632

Jeg så også en kæmpe rovfugl svævende over Toftesø – desværre langt udenfor mit objektivs rækkevidde – men den var STOR og satte alle mosens småfugle i højeste alarmberedskab.

Det blev til omkring 10 km rundt i området – ikke allesammen helt planlagte – men vi fandt, trods et par svinkeærinder, iGo igen og kunne tage færgen retur til Solsiden.

Næste søndag står den også på konfirmandfotografering i en af de små kirker: Romdrup Kirke ved Klarup.

3 Comments

 • Karin

  Jeg er vild med dine billeder 🙂

  Jeg hørte engang noget om flere af de små landsby kirker har slået sig sammen og deler præsten, graveren, kordegnen etc. På den måde kan de få budgetterne til at hænge sammen.
  Da Otto blev døbt blev jeg overrasket, bare sådan en almindelig søndag var kirken fuld, det var godt vi var kommet i meget god tid. Pludselig forstod jeg hvorfor der var 5 gudstjenester den 24 december, altså med børnegudstjenesten.

  • Mette

   Der er sikkert stor forkel fra landsdel til landsdel. Der bor rigtig mange ældre mennesker i Hals og jeg kunne godt forestille mig at en gudstjeneste her også er velbesøgt.

   Selv kender jeg ikke et eneste mennesker, der er aktiv kirkegænger.

   • Karin

    Det mest pudsige er det er unge mennesker i vores kirke, meget få ældre. Og rigtig mange børn.
    Jeg er ikke selv kirkegænger, er ikke medlem af folkekirken. Mine børn er blevet døbt mod min overbevisning, jeg føjede børnenes far, de har så den alder hvor konfirmationen var for gaver og festens skyld, ikke troen, de har så selv valgt at døbe deres børn, og yngste har gået til baby salmesang, og jeg er med til spagetti gudstjeneste, det er da hyggeligt.Men må indrømme, der er ting der bekræfter hvorfor jeg valgte at udmelde mig da jeg fyldte 18 år. 🙂
    Jeg husker at ligge nogle små mønter hvergang jeg er der, for jeg betaler jo ikke kirkeskat.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *