Bækmølleren

Min tipoldefar hed Søren Kristian Jensen (født: 7. maj 1857). Han var møller ved Kragskov Mølle.

Møllen stod oprindelig på Elling Enge nordvest for Frederikshavn, hvor den fungerede som pumpemølle. Omkring år 1870 blev den genopført ved Kragskov å i Jerup, hvor den ændredes til kornmølle og var i drift indtil 1952.

kragskovmølle2

Jeg er ret sikker på, at manden på dette foto fra 1920 er min tipoldefar. Det er i hvert fald Kragskov Mølle i baggrunden. Manden med hesten hedder Søren Jensen og er det min tipoldefar er han, iflg. billede teksten, 63 år – hvilket vel meget godt svarer til billedet.

Det eneste der genere mig er, at kvinden hedder Hanne Jensen. Min tipoldemor hed Cathrine Marie – men jeg tænker, at hun måske er tidligt død og at han derfor her er fotograferet sammen med kone nr. 2.

Den yngste søn Jens overtog mølletjansen og familien blev herefter aldrig kaldt andet en “bækmøllerens” og heraf er navnet “Bech” opstået.

Jeg kan se i de gamle kirkebøger, at min mors søskende alle er døbt navnet – men at der har været stor uenighed om stavemåden – de hedder Bech og Beck, som vinden blæser og som præsten har synes. Med den baggrundshistorie burde vi vel retteligt hedde “Bæk”.

I dag står møllen på en bakke midt i Skagen by. Bakken og møllen er en del af ‘Skagen By og Egnsmuseum’. Der er bevaret en del mølleinventar bl.a. kværne, sortererværk og tromlesigte.

Jeg synes det er lidt sjovt, at vores navn faktisk har en historie og når jeg næste gang kører til Skagen, skal tipoldefars mølle afgjort aflægges et besøg (:

16 Comments

 • Pernille

  Jeg synes det er spændende med de gamle historier. Min far har altid læst op på omegnen, når han er flyttet til et nyt sted, det er der kommet mange gode historier ud af.
  Når historierne handler om familie, bliver de endnu mere spændende og nærværende. Min datter besøgte din tipoldefars gamle mølle, da hun for år tilbage var på lejrskole i Vendsyssel. Vi kom ikke forbi, da jeg var med en ottende klasse i sidste uge. Jeg havde ellers håbet at turen gik der forbi. Emilie var nemlig meget begejstret, da hun dengang kom hjem og fortalte 🙂

  • Mette

   Min mor kom der rigtigt meget som barn, så jeg har hørt om den mølle altid. Hvordan hun og familien cyklede fra Frederikshavn til Jerup på sommerdage og ungerne blevet vejet af onkel jens på vægten han brugte til at veje kornet med.

   Jeg har kun set møllen udefra, men jeg skal til Skagen en dag og se det hele.

  • Mette

   Det her er helt sikkert min tipoldefar og mor og deres børn.

   De to andre fra 1916 og 1921 er jeg lidt mere i tvivl om. Fødselsåret passer ikke – og hvor kom alle de børn pludselig fra.

   Jeg tager min mor i ed i weekenden og håber hun måske kan huske noget.

 • Fruen i Midten

  Sikke et fint billede 🙂 Jeg er ret vild med fru Jensens påklædning, især hat og sko! Du må have fat i de gamle folketællinger og se, om din tipoldemor døde alt for ung, og din tipoldefar måtte giftede sig igen.

  • Mette

   Jeg har brugt et par aftener med de gamle folketælllinger. Jeg har desværre ikke været i stand til med sikkerhed at finde Søren Kristian Jensen, selvom jeg har mange oplysninger på ham.

   Til gengæld fandt jeg min oldefar og dennes husstand.

   Det er sjovt at rode med – tak for tippet 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *