Det kunne vi godt ha’ undværet

Nogen gange springer der nogle bomber heromkring, som får en til fuldstændig at tabe mælet…

En pige forsvinder en dag fra skolen, uden et ord, uden en grund. Måneder senere dukker hun op i klassen og fortæller sin rystende historie. Fortæller om seksuelle overgreb fra en mand hun troede var hendes far, overgreb der angiveligt er foregået siden hun var i 10 års alderen. Om familiens og politiets mistro. Om mennesker hun troede hun kunne stole på, der nu tager afstand fra hende. Om et teenageliv fyldt med angst, hemmeligheder og skam.

Man sidder tilbage med en underlig følelse… kan det nu også passe… er det nu igen de teenagetøser, der har pisket en stemning op. Men desværre… i en mail fra skolen kunne jeg ved selvsyn konstatere at historien var sand.

Jeg ved, hvordan jeg ville ha’ det, hvis det var mit barn det gik ud over. Bare tanken om det, kan jeg mærke helt ned i maven. Forestil dig lige den situation, at du lever sammen med en mand, et menneske du forhåbentlig elsker og stoler på… og så begår han så alvorlige overgreb mod dit barn…

– jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige.

14 Comments

 • MissMuffin

  Næsten dagligt konfronteres jeg med den frygtelige virkelighed, som mange børn bliver udsat for.
  Jeg arbejder nemlig på kommunens børne-familieafdeling og mange af de historier, som jeg kommer i berøring med gør virkeligt ondt langt ind i sjælen.. Nogle af historierne er også så slemme, at de kommer med hjem og fylder i mine drømme om natten..
  At man kan udsætte sine egne børn for sån noget, det er ude over min fatteevne, “psykisk sygdom” eller ej….

  • Mette

   Jeg er fuld af beundring for de mennesker, der er så stærke at de kan rumme at have sådan et job.

   Jeg kunne ikke selv, så hatten af for dig MissMuffin.

 • Anette B

  Hej Mette – Jeg har en veninde der har været udsat for seksuelle overgreb af sin biologiske far. Lang historie… Så læste jeg om en bog, om en incestskandale i en by i Holland der hed Epe. Jeg købte bogen, i håb om, at hvis jeg læste noget om sådanne ting, så kunne jeg måske bedre forstå min veninde, og det hun går/gik igennem – jeg havde ingen anelse om hvad jeg kom til at læse. Bogen og det der foregik er så forfærdeligt, at ens hjerne simpelthen kobler fra, og man stiller sig selv spøgsmålet: Kan det virkelig passe? Men Yolanda, som pigen hedder, fortæller som indledning i sin bog: “af alt det jeg har været udsat for, er det værste dog, ikke at blive troet på”…! I et håb om, at man kan redde bare et enkelt barn, ved at tro på, og erkende, at der desværre foregår forfærdelige ting i denne verden, låner jeg meget gerne den forfærdelige bog ud, dog med meget kraftige advarsler om hvad folk skal læse. Husk: Virkeligheden overgår fantasien… Jeg sender gerne bogen til dig, hvis du vil læse den – men det er IKKE hyggelig godnatlæsning…

  • Mette

   Tak for tilbuddet men jeg har fundet og reserveret den på det lokale bibliotek. Jeg vil prøve at læse den og derefter vurdere om det evt. også var læsning for Nanna. Måske kunne hun have brug for det efter den oplevelse i går, netop som du skriver, for at forsøge at forstå.

   • Anette B

    Det var så lidt 🙂 Det er hardcore, det der bliver fortalt i den bog – men den har “givet” mig det, at jeg holder alle “muligheder” åbne, og erkender, at INTET behøver at være overladt til fantasien…! Til andre det vil læse denne bog, så hedder den: Yolanda – min historie

 • Line

  Stakkels pige, som mor til en 14-årig pige får jeg helt ondt i maven ved tanken. Jeg håber, hun får den påkrævede hjælp.

  – og god bedring til dig 🙂

  • Mette

   Jeg har absolut heller inden problemer med at forestille mig hvordan sådan et overgreb må føles for en mor…

 • Helle K.

  Det er det værste i verden – og man føler sig vildt magtesløst, men jeg tror, at det gælder om at være der for pigen – mere end at skære den af ham – selvom vi har lyst.

  • Mette

   Det tror jeg du har ret i – og som jeg svarede Deborah så findes der vel ikke nogen straf der er retfærdig nok!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *