Må jeg anbefale en bog

Rating: 4.5 out of 5.

Dusinius Dick er født ind i en fattig skomagerfamilie i Odense i slutningen af 1800 tallet. “Skomager bliv ved din læst” passer ikke rigtigt på skomagersønnen, som vil noget andet og mere. Allerede som barn viser han tydelige forretningsmæssige evner. Han ‘finder’ 36 ark sprællemænd hos en afdød bogtrykker, som han sælger for 15 øre stykket og så er forretningen ellers i gang. Fortagsomheden har også sin pris. Han får problemer med hjertet og bliver indlagt på Hareskov Kuranstalt for at få ro. Mens han er på kuranstalten ser han tilbage på sit begivenhedsrige liv, hvor tilfældige møder med forskellige mennesker på de rigtige tidspunkter har haft stor betydning.

Vaniljehuset er en slægtshistorie om ambitioner og svigt og den svære kunst at stræbe efter de rigtige mål i livet.

I slutningen af 1800-tallet vokser skomagerens søn Dusinius op i Odense som den tolvte i en søskendeflok. De trange forhold i barndomshjemmet gør ham sulten efter rigdom og anseelse, og allerede som otteårig er Dusinius i gang med at købe billigt og sælge dyrt. Som ung mand grundlægger han et handelsfirma – Vaniljehuset – som snart bliver et af landets førende.

Under et ophold på Hareskov Kuranstalt i 1929 ser den ældre, hjertesvage Dusinius tilbage på sit omtumlede liv, sin barndoms trængsler, sin ungdoms forvirrede kærlighedsforhold og de lyssky forretningsforbindelser han fik under Første Verdenskrig og som endnu forfølger ham.

‘Forlaget’

Tildligere på året læste jeg Marie Hellebergs Kvinderne fra Thy og Søstrene fra Thy, samt et par af Maren Uthaugs skæve romaner, som vel også må betegnes som slægtsromaner selvom de er af den lidt mere bizarre slags.

Vaniljehuset er fuld på højde de fire og skal du have en bog med på ferie kan jeg varmt anbefale Vaniljehuset. Bogen er skrevet af Mich Vraa og er både velfortalt og fængslende – og for de der holder af lydbøger – også fremragende oplæst af Paul Becker.

One Comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *