Allehelgnesdag

Hvis man har mistet et menneske, der stod en nær i løbet af det forgangne år, er der i kirken tradition for at samles den første søndags i november, hvor de afdøde mindes. Den amerikanske udgave af allehelgen, halloween, er mere kendt for uhyggelig udklædning og børn, der stemmer dørklokker for at få slik.

På søndag er jeg inviteret til Allehelgenes gudstjeneste i Hals Kirke.

En invitation, der sendes til alle, der har mistet i løbet af året.

Jeg er på ingen måde et religiøst menneske, men jeg tænker alligevel, at man kan finde mig på kirkebænken kl. 11 på søndag.

Der vil blive tændt lys og navnene på de, der er døde i løbet af året vil blive læst op.

En ceremoni jeg ved, vil berøre mig dybt – religiøs eller ej – og som vil give Allehelgensdag langt mere vægt end den rædselsfulde (undskyld) amerikanske version som er buldret frem.

Samme dag er det også mine forældres bryllupsdag – de nåede at være gift i 67 år.

0

2 Comments

 • Deborah

  Jeg synes, det lyder som en smuk ceremoni i kirken. For snart rigtig mange år siden, var jeg i Guatemala og der fejrer man de dødes dag. Man tager på kirkegården og holder nærmest en slags fest med mad, røgelse og tager simpelthen ophold der. Jeg har billeder fra det og det var meget fint også.

  Den amerikanske version, er noget for sig selv, som ikke rigtig har noget med, det oprindelige formål at gøre. Til gengæld holder de jo så Thanksgiving, som er en tak for både nulevende og afdøde slægtninge og taknemmelighed i det hele taget. Og den skik synes, jeg så er rigtig fin.

  Jeg vil tænke på dig og dine forældre på søndag, og håber du får en god oplevelse, selvom den også er følelsesladet.

  • Mette

   Jeg har også hørt at man holder fest for de døde i Mexico, så det hører sikkert den verdensdel til.

   Jeg er ikke i tvivl om det bliver meget følelsesladet, men det skal der også være plads til.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *