Elevforeningen af 1948

Min far har ordet…

I foråret 1948 søgte Marinen gennem aviserne mathelever i alderen 16 og 18 år.

Mange søgte, og mange kom til prøve i København. Prøverne strakte sig over 2 dage. Man skulle møde på Militærhospitalet på Tagensvej til undersøgelse. Allerede her blev en del kasseret bl. a. på grund af farveblindhed. Dag 2 foregik på Holmen med forskellige øvelser på idrætsbanen og prøver i diktat og regning. Dagen sluttede på Personelkontoret, hvor man fik at vide om man var antaget eller ej. Så kunne vi rejse hjem igen og bare vente.

radio1
Min far ses aller forrest til venstre – han er 18 år gammel

Den 14. juli 1948 kl. 0900 om morgenen mødte så 150 “drenge” fra hele landet ved Værftbrovagten. De var på vej til at starte på et nyt liv i Den kongelige danske Marine. Vi havde vist ikke tænkt på, hvor helt, helt anderledes vores fremtid ville blive, og at vi egentlig havde meldt os som professionelle soldater, hm!

Det blev en temmelig skrap dag, først med besøg på Beklædningsmagasinet for udlevering af uniformer. Det var nu underligt med sådanne sære kraver og måden bukserne var indrettet. Vi fandt dog ud af det ved fælles hjælp. Med en stor tung køjesæk gik turen rundt på Holmen for at få udleveret resten af udrustningen, gevær og gasmaske.

Til sidst blev vi læsset på nogle lastbiler, der kørte os til Arresødallejren. Her fik vi først udleveret sengetøj, uldtæpper og lagener, og måtte så i regnvejr slæbe det hele til barakken, der skulle være vores hjem de 2 næste måneder.

Du kan læse flere historier fra den tid her

Min far blev i marinen i mange mange år. Arbejdede som radiotelegrafist og endte med rang af Overfenrik, inden min mor synes hans farten rundt på verdenshavene var nok og han fik job på landjorden.

I går var der 65 års jubilæum for de knægtes indtræden i marinen og det blev fejret i Møllehuset i Frederikshavn.

Festlighederne har strakt sig over hele weekenden, men da min far i dag desværre er handicappet og kørestolsbruger deltog han kun mandag eftermiddag ledsaget af min mor, min søster og jeg.

IMG_3931
Resterne af det store hold og deres koner… alle 80+ (:

IMG_3925
Mor, søster og far

5 Comments

 • Susling

  Det er tankevækkende, at så få drenge er tilbage. Men tak for kigget. Min morfar var ved Orlogsværftet på Holmen og jeg har hele den københavner-historie siddende på rygraden plus det ekstra 🙂

  • Mette

   Også her… jeg kender alle historierne både forfra og bagfra 🙂

   Det er tre mere i foreningen – men de var forhindret i at deltage af den ene eller den anden årsag.

   Nogen kommer langvejs fra og det er sin sag at rejse fra København til Frederikshavn når man er over 80 og måske ikke ved helt godt helbred.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *